Розблокування портів для експорту зерна у майбутньому необхідно розширити для експорту металу та хімії - експерт

Для України важливим є питання експорту всіх ключових вантажів, у тому числі металу, шлях якого традиційно до війни забезпечувався морем, зазначив керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабміні.

Розблокування українських портів для експорту зерна створило чудовий прецедент для того, щоб продовжувати роботу у цьому напрямку, і добитися відкриття морських шляхів для наших ключових товарів - металу та хімії. Про це заявив керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський. 

"Я впевнений, що прецедент з розблокуванням наших портів для експорту зерна - чудовий для того, щоб продовжувати роботу у цьому напрямку і досягти завдання-максимуму - розблокувати експорт всієї продукції, яка наразі просто чекає у портах", - підкреслив експерт. 

Він зауважив: зерно має більше міжнародне значення, зважаючи на ситуацію з голодом, яка склалася у світі. Проте притік валюти в Україну традиційно забезпечували декілька галузей, у тому числі ГМК. 

"Зерно має більше міжнародне значення з огляду на питання продовольчої безпеки. Проте для України важливим є питання експорту всіх ключових вантажів, у тому числі металу, шлях якого традиційно до війни забезпечувався морем", - резюмував Забловський. 

Як відомо, Україна разом з міжнародними партнерами у Стамбулі розробила план розблокування трьох портів на Чорному морі - Одеський, "Південний" та Чорноморський, які у 2021 році обробляли 70% товарообігу України. Це дасть змогу Україні експортувати понад 20 млн тонн зерна минулорічного урожаю. 

Раніше економісти зазначали: важливість галузей ГМК та АПК для України дуже висока, адже в сукупності вони займають в українській економіці частку в 35%. При цьому їхня частка в експорті становить близько 70%. Таким чином, розблокування портів для експорту українського металу дозволить Україні отримувати близько 1 млрд доларів валютних надходжень щомісяця.