В Atlantic Council пояснили, чому українські санкції не підтримуються Заходом, - The Hill

Посилення спроможності України протистояти Росії та врешті-решт інтегруватися із Заходом - це шлях до перемоги, зазначив Євген Магда.

Частина санкцій, ухвалених РНБО, не були підтримані в США та ЄС через підозри у непрозорості та корупційності санкційного процесу в Україні та "незалежності" санкцій від судової влади.

Про це йдеться у статті американського видання The Hill старшого наукового співробітника Atlantic Council Стівена Бланка, якого цитує у своїй колонці на "Економічній правді" директор Інституту світової політики Євген Магда.

За його словами, у своїй колонці Бланк аналізує небезпеку корупції в системі державного управління України і доходить висновку, що корупція знесилює Україну як учасника війни. Серед корупційних кейсів Бланк називає і санкції, які Україна запроваджує проти компаній та окремих осіб.

За словами Євгена Магди, тема санкцій, які Бланк називає "наріжним каменем економічної війни", займає значну частину статті експерта. Визнаючи здобутки, яких досягла у санкційному процесі Міжнародна експертна група Єрмака-Макфола", вчений зазначає, що в Україні ці санкції "незалежні від судової системи" і мають ознаки корупції.

"Виконання санкцій має бути захищене від корупції та впливу. Якщо Україна помилково накладає санкції на вітчизняні чи іноземні компанії, вона повинна забезпечити чіткий і легітимний процес оскарження, дотримуючись принципу верховенства права. Це одна з головних відмінностей між українським і західним санкційними режимами, яка чекає на гармонізацію. Якщо зловживання санкціями у воєнний час поширюється і стає приводом для зведення рахунків або підриву ділової конкуренції, від цього не виграє ні Україна, ні Захід. Це на користь Росії", - цитує Євген Магда американського експерта.

Український політолог підкреслює, що Бланк протиставляє українські санкції західним: останні, як правило, базуються на прозорих критеріях, тоді як режим санкцій в Україні є непрозорим, а судовий контроль відсутній. Відповідно, партнери України в США та Європі не знають, як ставитися до зростаючої кількості компаній в Україні та інших країнах, які стверджують, що Київ несправедливо наклав на них санкції.

Політолог зазначив, що у своїй статті Бланк прямо закликає захистити санкційний процес від корупції, стороннього впливу та мати запобіжники на випадок помилок.

"Великою спокусою є використання санкцій для знищення конкурентів або особистої помсти. Подібне траплялося не раз у новітній українській історії. І, звісно, про це добре відомо у Вашингтоні", - підкреслює Магда.

Посилаючись на Стівена Бланка, директор Інституту політики вважає, що недоліки санкційного процесу в Україні можна вирішити за допомогою більш тісної міжвідомчої співпраці всередині України та багатосторонніх консультацій і співробітництва, що забезпечить прозорість і синхронізацію санкцій. Лише за таких умов можлива майбутня відбудова України та її інтеграція із західними інституціями. 

За словами Євгена Магди, під час війни є спокуса за допомогою санкцій "приглушити критику на адресу друзів і союзників і виправдати помилки як прийнятну побічну шкоду". Проте це ослаблює державу та її економіку.

"Тривалі війни перетворюються на перегони між перемогою на фронті та крахом вдома. Росія неодноразово програвала ці перегони. У цій конкуренції менш корумпована держава є більш стійкою. Посилення спроможності України протистояти Росії та врешті-решт інтегруватися із Заходом - це шлях до перемоги. Важко з цим не погодитися. Очевидним є і те, що часу для модернізації санкційного механізму в Україні небагато", - резюмує Євген Магда.