Huawei втратила ключового постачальника чіпів через санкції США

Через нові обмеження США компанія TSMC припинила приймати нові замовлення на виробництво чіпів для Huawei.

Компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) зупинила прийом нових замовлень від Huawei Technologies у відповідь на черговий крок уряду США, спрямований на подальше обмеження постачання чіпів китайській компанії.

Читайте такожУ Німеччині закликають не допустити Huawei до розвитку 5G-зв'язку

Про це заявляє Nikkei з посиланням на кілька джерел, передає Reuters.

Відзначається, що замовлення, які TSMC прийняла до нової заборони, і ті, які вже перебувають у провадженні, не постраждають і будуть виконуватися й надалі, якщо ці чіпи можуть бути надіслані замовнику до середини вересня.

Компанія TSMC є одним з найбільших у світі виробників чіпів і за сумісництвом – ключовим контрактним постачальником Huawei. Минулого четверга TSMC оголосила про плани будівництва заводу в США, а в п'ятницю додала, що вона «уважно стежить за зміною правил експорту в США». І в понеділок вона вже припинила приймати нові замовлення від Huawei.

Нове розпорядження, оприлюднене в п'ятницю Міністерством торгівлі США, розширює повноваження США. Тепер американський уряд залишає за собою право вимагати ліцензій на продаж Huawei напівпровідникових пристроїв, виготовлених за кордоном з використанням технології США. Це істотно розширює сферу застосування обмежень США і дозволяє зупинити експорт для китайського технологічного гіганта.

Водночас TSMC заявила, що не розкриває деталі замовлень, і додала, що публікація була «чисто ринковим слухом».

Huawei Technologies офіційно відреагувала на спробу адміністрації президента США Дональда Трампа обмежити доступ компанії до глобальних поставок чіпів, назвавши цей крок "необґрунтованим" і повідомивши, що він вплине на діяльність компанії.

“Ми очікуємо, що це неминуче вплине на наш бізнес. Ми постараємося зробити все можливе, щоб знайти рішення", - сказав у понеділок голова ради директорів Huawei Пін Гуо.

В рамках заходів США іноземні компанії, що використовують американське обладнання для виробництва чіпів, повинні будуть отримати американську ліцензію перед поставкою певних чіпів для Huawei або її підрозділів.

Рішення США є "необґрунтованим і шкідливим і загрожує підірвати всю галузь по всьому світу", повідомила Huawei.

США включили китайську телекомунікаційну компанію в "чорний список" минулого року з міркувань національної безпеки на тлі звинувачень з боку Вашингтона в порушенні санкцій проти Ірану і підозр у шпигунстві за клієнтами. Huawei заперечує звинувачення.