Чи допомагає вода при схудненні: вчені розвіяли популярні міфи

Згідно з нещодавно проведеними дослідженнями, твердження про те, що вода допомагає спалювати калорії та знижувати апетит, не відповідають дійсності.

Існує думка, що якщо ви намагаєтеся схуднути, слід пити багато води щодня, за деякими порадами з інтернету, до 4,5 літрів. Стверджується, що вода допомагає спалювати калорії та знижувати апетит, що, в свою чергу, призводить до втрати ваги.

Однак, як пише The Conversation, згідно з дослідженнями, розміщеними на платформі біомедичних публікацій PubMed, на жаль, існує мало доказів, що підтверджують ці твердження.

Міф 1 - вода допомагає спалювати калорії

Одне з досліджень за участю 14 молодих людей показало, що вживання 500 мл води збільшує витрати енергії в стані спокою приблизно на 24 відсотки. Інше дослідження за участю восьми молодих людей виявило збільшення витрати енергії тільки тоді, коли вода була холодною, і то всього на 4%. В обох випадках ефект був нетривалим і тривав лише годину.

"Таким чином, хоча це науково можливо, фактичне чисте збільшення спалених калорій є незначним. Наприклад, навіть якщо ви випиваєте додатково 1,5 літра води в день, це заощадить менше калорій, ніж ви отримаєте, з'ївши шматок хліба", - наголошується в статті.

Міф 2 - вода під час їжі знижує апетит

Це твердження здається розумним, оскільки якщо ваш шлунок хоча б частково наповнений водою, у ньому залишається менше місця для їжі, тому Ви в кінцевому підсумку їсте менше.

Ряд досліджень підтверджують це, особливо ті, що проводилися серед людей середнього та старшого віку. З цієї причини також людям, які погано себе почувають або мають поганий апетит, не рекомендується пити перед їжею, оскільки це може призвести до недоїдання.

Одне з досліджень, що проводилося серед людей різних вікових категорій, показало, що люди середнього і старшого віку втратили 2 кг за 12-тижневий період, коли вони пили воду перед їжею, в порівнянні з людьми, які не пили воду під час їжі. У той же час, молодші учасники (у віці 21-35 років) не втратили вагу, незалежно від того, пили вони воду перед їжею чи ні.

"Існує дуже мало якісних доказів того, що зниження апетиту в цілому призводить до втрати ваги з плином часу", - наголошується в статті. - Таким чином, хоча вода може притупляти апетит, це навряд чи призведе до довгострокової зміни ваги".

Зазначається, що є досить вагома причина, чому вода сама по собі не дуже ефективна для регулювання апетиту.

"Коли їжа потрапляє в шлунок, вона запускає рецептори розтягування, які, в свою чергу, призводять до вивільнення гормонів, які повідомляють нам, що ми ситі. Але оскільки вода є рідиною, вона швидко виводиться з нашого шлунка, тобто фактично не насичує... Таким чином, навіть якщо випити її в кінці їжі, це не обов'язково продовжить ваше відчуття ситості", - йдеться в статті.

У той же час вода може сприяти зниженню ваги опосередковано, оскільки заміна висококалорійних напоїв, таких як газовані напої і алкоголь, на воду може бути простим способом знизити щоденне споживання калорій, що може допомогти у втраті ваги.

Якщо ви шукаєте спосіб схуднути, то вчені назвали спецію, яка допоможе спалити жир і прискорити метаболізм.

Крім того, ознайомтеся з простими правилами, які допоможуть знизити вагу без дієт.

Вас також можуть зацікавити новини: