Його дружина досі перебуває в лікарні.
У Бердянську чоловік помер у реанімації від ботулізму. Його дружина досі перебуває в лікарні.
Як повідомляє місцеве видання "Заноза", пара вживала в'яленого ляща або плотву. Рибу вони купили на центральному ринку.
У зв'язку з нещасним випадком в місті почалися перевірки всіх точок, де продають рибу.
Ботулізм - це харчове отруєння, обумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Читайте такожНе коронавірусом єдиним: у ЦГЗ розказали, які небезпечні хвороби можуть спіткати туристів
За даними МОЗ, причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечні всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно / недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, в яких все в порядку з терміном придатності, видом і смаком, можуть бути заражені: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок вживання в'яленої або копченої риби і будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки і т.п.). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених в промислових умовах.
Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання таких продуктів:
Перше симптоми захворювання частіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно подешевшають (4 доби і більше):
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов'язкова незалежно від тяжкості хвороби.