У Запоріжжі підтвердили випадки ботулізму: двоє інфікованих у реанімації

Госпіталізовані вживали в’яленого ляща, придбаного у торгівельній мережі міста.

У Запоріжжя підтверджено захворювання на ботулізм у двох людей, які вживали в’ялену рибу. Зараз вони перебувають у важкому стані, без свідомості в реанімації.

Як повідомляє Запорізький обласний центр МОЗ, хворих чоловіка та жінку госпіталізували 15 червня. Вони вживали в’яленого ляща, придбаного у торгівельній мережі міста. Постраждалих відразу госпіталізували до відділення реанімації з характерними для ботулізму клінічними проявами.

"Обоє постраждалих знаходяться у важкому стані, без свідомості, не контактні, клінічний діагноз - "ботулізм" важкого ступеню", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожУкраїнців "косить" небезпечна інфекція: як її розпізнати та уберегтися

Довідка УНІАН. Ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання. Воно призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

 Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Симптоми ботулізму з'являються в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб.

Захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Як лікувати ботулізм?

Госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.

Вас також можуть зацікавити новини