Як розпізнати ботулізм / фото facebook.com/ulanasuprun

Ботулізм - це харчове захворювання, яке згодом може нести велику небезпеку для нервової системи людини. Про те, що воно собою являє і як боротися з ботулізмом - читайте нижче.

Що таке ботулізм

Ботулізм - це інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням нервової системи. Насамперед - довгастого і спинного мозку. Воно розвивається в результаті попадання в організм харчових продуктів, води або аерозолів, що містять ботулотоксин, що продукується паличкою Clostridium botulinum.

Причинами ботулізму є продукти домашнього консервування - риба, м'ясо, іноді навіть овочі. Потенційну небезпеку несуть також погано вимиті консервовані продукти, а також ті, які були неправильно термічно оброблені або транспортовані.

Риба - джерело ботулізму / УНІАН

Симптоми ботулізму

  • порушення близького зору: неможливо читати текст, але добре видно предмети;
  • виражена сухість у роті;
  • труднощі з мовленням;
  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення стільця), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, запор);
  • ураження м'язів шиї та кінцівок.

Лікування ботулізму

Всіх заражених цим захворюванням обов'язково госпіталізують. Важливе значення в процесі лікування має рання діагностика і правильний вибір його методики. У більшості випадків хворим вводять ботулінічний антитоксин, іншими словами - сироватку або імуноглобулін.

Читайте такожВ Україні від ботулізму помер чоловік

Профілактика ботулізму

  • Для того, щоб нівелювати ризики захворювання, не слід вживати наступні продукти:
  • в'ялена, копчена, солона і консервована риба;
  • м'ясні та грибні консерви;
  • консерви домашнього виробництва;
  • продукти, в яких немає впевненості в їх транспортуванні або зберіганні;
  • продукти сумнівної якості.

Дивитися відео: як убезпечити себе від ботулізму