Ботулізм - це харчове захворювання, яке згодом може нести велику небезпеку для нервової системи людини. Про те, що воно собою являє і як боротися з ботулізмом - читайте нижче.
Що таке ботулізм
Ботулізм - це інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням нервової системи. Насамперед - довгастого і спинного мозку. Воно розвивається в результаті попадання в організм харчових продуктів, води або аерозолів, що містять ботулотоксин, що продукується паличкою Clostridium botulinum.
Причинами ботулізму є продукти домашнього консервування - риба, м'ясо, іноді навіть овочі. Потенційну небезпеку несуть також погано вимиті консервовані продукти, а також ті, які були неправильно термічно оброблені або транспортовані.
Симптоми ботулізму
- порушення близького зору: неможливо читати текст, але добре видно предмети;
- виражена сухість у роті;
- труднощі з мовленням;
- підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення стільця), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, запор);
- ураження м'язів шиї та кінцівок.
Лікування ботулізму
Всіх заражених цим захворюванням обов'язково госпіталізують. Важливе значення в процесі лікування має рання діагностика і правильний вибір його методики. У більшості випадків хворим вводять ботулінічний антитоксин, іншими словами - сироватку або імуноглобулін.
Читайте такожВ Україні від ботулізму помер чоловік
Профілактика ботулізму
- Для того, щоб нівелювати ризики захворювання, не слід вживати наступні продукти:
- в'ялена, копчена, солона і консервована риба;
- м'ясні та грибні консерви;
- консерви домашнього виробництва;
- продукти, в яких немає впевненості в їх транспортуванні або зберіганні;
- продукти сумнівної якості.