Є одна особливість: український лікар розповів, чим небезпечний новий штам "Омікрон"

Медик переконаний, що мутація коронавірусу на "Омікроні" не зупиниться.

Коронавірус має високу схильність до мутацій, тому "Омікрон", який активно поширюється світом, не останній штам, з яким стикнеться людство.

Як заявив заслужений працівник охорони здоров'я, президент Українського медичного клубу Іван Сорока в інтерв'ю Апостроф, зусилля науковців мають бути спрямовані на те, щоби створити вакцину, яка буде відповідати за імунітет проти всіх мутацій.

"Зараз у світі використовується декілька типів вакцин: інактивовані, векторні та мРНК. Але вони розроблені під конкретний вірус. Насправді, треба зараз працювати над створення вакцини, яка буде відповідати за імунітет проти всіх коронавірусів", - наголосив Сорока.

За його словами, вірус SARS-CoV-2 дуже швидко змінює свою генетичність. медик зазначив, що поява нових збудників непокоїть його як лікаря.

Читайте такожВ Україні штам коронавірусу "Омікрон" офіційно ще не виявляли - Радуцький

"Якраз штам "Омікрон" є найбільш мутований і S-білок - спайковий білок за допомогою якого вірус проникає в клітини людини - має 32 мутації. Це надзвичайно багато. Але перші наукові дані показують те, що цей вірус має таку саму клінічну картину, як і інші види коронавірусу, але має більшу заразність", - зазначив Сорока.

За словами лікаря, це пов’язано з еволюційним процесом.

"По-перше, це вірус, який доволі швидко розповсюдився по всій популяції. З іншого боку, кожен вірус для того, щоби залишитися, щоби передати свій генетичний потенціал, має зробити так, щоб, з одного боку, інфікувати якомога більше людей, а з іншого боку, їх не вбити. Якби цей вірус вбивав - то людина не могла б передати цю інфекцію далі", - заявив Сорока.

Медик запевнив, що немає якихось особливостей в лікуванні заражених новим штамом.

"Я спілкувався зі спеціалістами зі США та Канади, які мають уже досвід лікування цієї хвороби, і вони запевняють, що лікування таке ж саме, як і від тих вірусів, які ми маємо на сьогодні. Та все ж наголошую на тому, що зараженню можна запобігти, дотримуючись протиепідемічних заходів: маска, санітайзер, дотримання гігієни та кварцування приміщень. Наступне — це здоровий спосіб життя, фізичні навантаження та позитивні емоції. Коли ми свій імунітет готуємо — вірусу буде важче проникнути та завдати шкоди нашому організму".

Наразі поки не відомо нічого щодо летальності від нового штаму. 

"Буде відомо десь через кілька тижнів, я думаю. Ми зараз знаходимося на початку епідемічного процесу цього вірусу й будь-які розумні методи блокування розповсюдження будуть прийнятними також в Україні", - зазначив Сорока.

Ми маємо бути готовими до появи нових мутацій, які можуть бути небезпечнішими, переконаний медик.

"Зараз зусилля науковців мають бути спрямовані на те, щоб убезпечити людей — розробка вакцин та препаратів, які вбивають вірус і не дають можливості розвиватися в організмі людини", - говорить Сорока.

Нагадаємо, голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від "Слуги народу" Михайло Радуцький заявив, що в Україні новий штам коронавірусу "Омікрон" офіційно ще не виявляли.

Мутація коронавірусу: що відомо