Жили два-три роки у лікарні: з Охматдиту виписали одразу трьох дітей із пересадженими нирками (фото)

За словами лікарів Охматдиту, трансплантації пройшли успішно, без ускладнень, нирки запрацювали. Діти щасливі та здорові.

Зі столичного Охматдиту виписали одразу трьох дітей, яким нещодавно пересадили нирки. Щасливчиками стали 9-річні Даша з Білої Церкви і Давид із Рівного та 14-річна Настя з Черкащини.

Про це повідомили на офіційній сторінці лікарні у Facebook.

"У дітей були вроджені вади розвитку нирок у термінальній стадії. Всі вони жили два-три роки в Охматдиті, оскільки потребували гемодіалізу", – розповів хірург-трансплантолог лікарні, доцент кафедри дитячої хірургії НМУ імені О.О. Богомольця Олег Годік, який, власне, і робив разом із командою лікарні цю операцію.

Читайте такожЛяшко анонсував відкриття в Україні п’ятьох центрів діагностики хвороб у новонароджених

За його словами, одна з дівчат чекала на трансплантацію в Білорусі, але їй пощастило отримати нову нирку саме в Україні.

Донором для Даші та Давида став чоловік з Рівного, родичі якого, після його смерті дали згоду на вилучення органів. Для Насті нирку привезли з Полтави.

Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) автоматично визначила пари донор-реципієнт. Після додаткових досліджень прийшло остаточне підтвердження імунологічної сумісності.

За словами Олег Годіка, трансплантації пройшли успішно, без ускладнень, нирки запрацювали. Діти щасливі та здорові.

Після пересадки нирки пацієнти в середньому два тижні перебувають у стаціонарі, потім ще два тижні – на реабілітації вдома. Потім – перший контрольний огляд в лікарні, після якого медики вирішують, чи зможе пацієнт повернутися до свого звичного життя. Тобто, в нашому випадку, йти в  школу, гуляти з друзями і так далі.

Привітати дітей та побажати їм здоров’я завітали лікарі, медичні працівники лікарні, друзі, батьки, а також представники Національної поліції, бо Давид мріє стати у майбутньому саме поліцейським.

Нагадаємо, після ухвалення закону України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" розвиток цієї медичної сфери помітно пожвався. Якщо протягом усього 2020 року в Україні було зроблена 109 трансплантацій, то тільки за шість місяців 2021 року – 130.

Вас також можуть зацікавити новини