Шкідлива їжа може негативно вплинути на роботу мозку: вчені зробили невтішне відкриття

Як виявилося, шкідлива їжа змушує клітини мозку в гіпокампі ставати дуже активними.

Дослідники попередили, що вживання нездорової їжі впродовж лише декількох днів може негативно вплинути на пам'ять. Зокрема така шкідлива їжа, як чизбургери, картопля фрі тощо, може порушити роботу гіпокампа - ділянки мозку, яка відповідає за пам'ять та навчання. Про це пише The Independent, посилаючись на дослідження вчених з Медичної школи Університету Північної Кароліни (США).

Під час дослідження на мишах вчені зрозуміли, що шкідлива їжа змушує клітини мозку в гіпокампі ставати дуже активними. Гіперактивність клітин мозку раніше пов'язували з деменцією.

Зазначається, що причиною надмірної активності клітин є порушення здатності мозку засвоювати цукор, тобто "глюкозу", яка є основним джерелом енергії для клітин нашого організму. За словами дослідників, білок, який контролює використання енергії клітинами мозку, а саме "PKM2", теж є частиною проблеми. 

"Найбільше нас здивувало те, як швидко ці клітини змінили свою активність у відповідь на зменшення доступності глюкози, і як саме ця зміна була достатньою для порушення пам'яті", - наголосила доктор Хуан Сонг, професор фармакології школи.

Відомо, що не всі надмірно оброблені продукти є шкідливими для здоров'я, однак було виявлено, що вони прискорюють когнітивний спад на 12%, а їхнє вживання може пришвидшити появу ранніх ознак хвороби Паркінсона. 

Крім того, Сонг та її команда виявили, що харчування з високим вмістом насичених жирів може призвести до підвищення ризику розвитку когнітивних захворювань. Однак науковці знайшли метод, який може допомогти заспокоїти надмірно активні клітини мозку і виправити проблеми з пам'яттю.

"Протягом чотирьох днів після початку дієти клітини мозку гризунів стали надмірно активними, але періодичне голодування та інші зміни в раціоні нормалізували їхню роботу", - додали у матеріалі.

Також дослідники висловили надію, що додаткові дослідження допоможуть їм зрозуміти, як надмірно активні клітини мозку можуть порушувати мозкові хвилі, чи може таке лікування бути дієвим для людей та як раціон з високим вмістом жирів може впливати на розвиток хвороби Альцгеймера. 

"У довгостроковій перспективі такі стратегії можуть допомогти зменшити зростаючий тягар деменції та хвороби Альцгеймера, пов'язаних з метаболічними розладами, пропонуючи більш цілісний підхід до лікування, що охоплює як тіло, так і мозок", - пояснила Сонг.

Інші новини про здоров'я 

Раніше дослідники розповіли, який чай допомагає полегшити головний біль. За їхніми словами до цього переліку увійшли ромашковий, імбирний, м'ятний, лавандовий та інші чаї.

Також вчені відповіли, що їсти, аби знизити артеріальний тиск. Вони наголосили, що для цього потрібно вживати банани, чорницю, цитрусові, журавлину, ківі, вишні, яблука, гранати та помідори.

Вас також можуть зацікавити новини: