Кому не можна їсти гречку: яку небезпеку таїть популярний продукт

Потрібно знати, з чим корисно їсти гречку, щоб отримати від неї користь, а не проблеми зі шлунком.

Є важлива тема, в якій необхідно розібратися – чим небезпечна гречана каша? В Україні гречку вважають чудовим джерелом вітамінів, їй приписують багато корисних властивостей, проте мало говорять про те, що цю кашу не всім можна їсти.

Звичайно ж, якщо кожен день їсти одну гречку, то користі від цього ніхто не отримає, і є люди, яким взагалі не можна вживати цей продукт.

Шкода гречки – кожен день її краще не їсти

Якщо кожен день їсти лише гречку, можна отримати алергію, проблеми з шлунково-кишковим трактом (наприклад, запор), гормональний збій та навіть неврологічні порушення.

Через гречану монодієту організм може втратити воду й багато корисних мікроелементів. Тому гречкою краще не зловживати – норма споживання цієї каші на добу становить 150-200 г.

Кому протипоказана гречка, і чим вона може бути небезпечна

Цей продукт не потрібно їсти людям, у яких є харчова алергія, але це велика рідкість. В основному, проблеми виникають тоді, коли люди надто часто їдять цей продукт.

Обережно споживати кашу рекомендують тим, у кого діагностовано непереносимість глютену, підвищене згортання крові чи ниркову недостатність.

Якщо у вас є проблеми з нирками – краще не дозволяти собі їсти більше однієї порції гречки на тиждень.

Споживати гречану кашу обережно також потрібно тим, у кого недостатньо ферментів підшлункової залози, надлишковий бактеріальний ріст, дисбактеріоз, синдром подразненого кишечника, варикоз, діабет чи мігрень.

Якщо здорова людина з'їсть забагато гречаної каші, їй загрожує здуття живота.

Коли треба їсти гречку

У гречці є багато довгих вуглеводів і клітковини. Завдяки довгим вуглеводів організм може отримати енергію на тривалий період. З'їдена вранці гречка – користь для кишечника та для всього організму. Завдяки їй будуть і сили, і засіб для очищення кишечника. Якщо ви вранці з'їсте гречку, то обідати вам доведеться не так вже й скоро і не захочеться панічно з'їсти щось солодке.

Крім того, дечим корисна гречка для печінки. Завдяки цьому продукту печінка очищається від токсинів і шлаків, запобігає розвитку ожиріння цього органу і цирозу.

Щоб гречана каша принесла користь організму її необхідно правильно готувати. Варена, а не запарена гречка легше засвоїться організмом. Перед приготуванням гречку радять замочити, оскільки в ній є фітинова кислота, яку може не сприйняти кишечник, через що можливі бурчання живота, печія чи метеоризм.

Крім того, гречку не з усіма продуктами можна їсти. Гречану кашу радять не спроживати разом з кефіром, молоком, цукром, жирними продуктами (наприклад, жирна риба, м'ясні напівфабрикати). Якщо поєднувати гречку з такими продуктами, в животі почнеться бродіння, буде відчуття тяжкості.

Гречку корисно їсти з овочами, нежирною рибою чи нежирним м'ясом, птицею.

Часто запитують, а які хвороби лікує гречка? Варто зазначити, що в гречці є не тільки клітковина, а й фолієва кислота, амінокислоти, мікроелементи й вітаміни групи Р і В, але при всьому цьому каша не є лікарською.

Некруту гречку у розумній кількості вважають корисним продуктом для людей, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом або страждають діабетом.

Вас також можуть зацікавити новини: