Україна переходить на літній час: сомнолог попередив про наслідки для здоров'я

Він назвав категорії людей, на яких найбільш негативно впливає перехід на літній час.

Переведення годинників на літній час негативно впливає на здоров’я людей, каже кандидат медичних наук, сомнолог Юрій Погорецький.

В ефірі інформаційного телемарафону він зазначив, що сомнологи Сполучених Штатів Америки, Європи та України категорично проти переводу годинників на літній час і навіть економічна користь від такої дії є вкрай сумнівною.

Погорецький повідомив, що під час перехідного періоду, адаптації значно збільшується кількість  інсультів, інфарктів, а також зростає аварійність на дорогах через сонливість, не виспаність.  За його словами, також збільшується кількість людей  з психоневрологічними розлади та випадків суїцидів. Він наголосив, що відбувається загострення й інших хронічних захворювань.

Сомнолог наголошує, що ніхто не підраховував економічні збитки, які пов’язані з погіршенням здоров’я людей. Так, в нас є цикл сну і є цикл бадьорості. "І їх зміщувати між собою не можна. Чому? Тому, що  порушується виробництво гормону мелатонін – золотого гормону сну, який відкрили в 1952 році, і тільки зараз ми починаємо це розуміти",- сказав він. При цьому додав, що мелатонін "несе відповідальність за спокій, мудрість,таланти, за профілактику онкології, за високий імунітет".

Сомнолог зазначає, що ВООЗ в жовтні 2023 року на перше місце для здоров’я людини поставила здоровий сон. "Необхідно дотримуватися культури сну – в 22.00 лягаємо спати, а в 6.00 має бути пробудження. Тобто 7-8 годин сну", - додав він. При цьому сказав, що для людського організму краще жити за зимовим часом. 

Сомнолог наголошує, що найбільше переведення стрілок годинників впливає на тих людей, які вже мають хронічні захворювання – серцево-судинні, психоневрологічні, ендокринологічні, зайва вага, метаболічний синдром. "Важко адаптуватися до переводу часу маленьким діткам, вагітним, тим, хто працює вночі - групи ризику : лікарі, пожежники, військовослужбовці, рятувальники, бо в них через нічні і добові чергування, і так збиті циркадні ритми", - наголосив сомнолог. 

Він зазначив, що треба висипатися. "Війна велика біда, але під час неї якраз ретельно треба зберігати ті моменти, коли є можливість виспатися, коли не бомбардують. Якщо є шанс лягти вчасно спати, то лягайте. Може навіть в 21.00, то це буде корисніше, ніж просто заходити і сидіти в гаджетах і збивати собі сон", - наголосив Погорецький.

Переведення годинників 2024: що відомо

Як повідомляв УНІАН, щороку в Україні переводять годинник: восени - на годину назад, навесні - на годину вперед. 

Стрілки годинника на літній час в Україні в 2024 році переведуть в ніч із 30 березня на 31 березня, о 3:00. Переводять годинник у вихідний, щоб був хоча б день на адаптацію до нового часу.

Таке переведення роблять з метою більш раціонального використання світлого часу доби та економії електроенергії на освітлення, а також для синхронізації в часі з іншими країнами.

Вас також можуть зацікавити новини: