Коли перехід на літній час у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Щороку в Україні переводять годинник: восени - на годину назад, навесні - на годину вперед. Такий зсув за часом вважають небезпечним для здоров'я, але відмовитися від нього ми не можемо. Розповідаємо, чому, а також коли переводять час на літній у 2024 році.

Навіщо потрібне переведення годинників на літній час 

Літній час - це час, який вводиться на літній період. Зазвичай годинник переводять навесні, на 1 годину вперед відносно стандартного часу (тобто, зимового). Роблять це з метою більш раціонального використання світлого часу доби та економії електроенергії на освітлення, а також для синхронізації в часі з іншими країнами.

В Україні час переводять двічі на рік через ще одну суттєву причину: доволі велику відстань між східними та західними областями. Якщо Україна житиме в одному часовому поясі весь рік, то це може призвести до певних незручностей. Наприклад, якщо залишити назавжди зимовий час, то на сході влітку сонце сходитиме посеред ночі - тобто сонце зійшло, а на годиннику - 3:00. І, як правило, заходити теж завчасно - приблизно близько 20:00. 

Відео дня

Якщо ж зробити навпаки і залишити назавжди літній час, то в західних регіонах сонце взимку сходитиме, коли на годиннику буде 9:00, тобто, на роботу і до школи потрібно буде добиратися в темряві. Відмовитися від переведення годинників можна лише в тому разі, якщо запровадити в Україні два часові пояси. Але до цього доведеться переходити на літній час, а потім повертатися назад на зимовий.

Коли переходять на літній час в Україні в 2024 році

Стрілки годинника на літній час в Україні, як правило, переводять в останню неділю березня. У 2024 році перехід на літній час буде в ніч із 30 березня на 31 березня, о 3:00. Переводять годинник у вихідний, щоб був хоча б день на адаптацію до нового часу.

Як переводять годинник на літній час - на 1 годину вперед, тобто з 3:00 на 4:00. Сучасна техніка (комп'ютери та смартфони) переходять на новий час автоматично, перевести вручну потрібно буде кнопкові телефони та механічні годинники. 

Як пережити перехід на літній час

Перехід на літній час - складніший, ніж на зимовий, хоча в обох випадках не надто добре позначається на здоров'ї, оскільки порушуються біоритми організму людини. Після переходу на літній час потрібно буде вставати і лягати спати на 1 годину раніше. Також переведення годинників небезпечне тому, що:

  • підвищується захворюваність організму;
  • зростає ризик інфарктів, гіпертонічних кризів, помічено, що в адаптаційний період зростає кількість викликів швидкої до сердечників;
  • збільшується кількість ДТП;
  • зростає кількість спроб суїцидів.

Позначається переведення стрілок і на дітях та школярах. Щоб мінімізувати його наслідки, постарайтеся за кілька днів до 31 березня лягати спати і вставати раніше, ніж зазвичай - наприклад, спочатку на 15 хвилин, потім на 30, 45 хвилин. Перехід буде більш плавним і є ймовірність, що ви його й не дуже відчуєте.

Раніше ми розповідали, які будуть свята в квітні 2024 в Україні та коли вихідні дні.

Вас також можуть зацікавити новини: