В Україні автомобілям, що везуть органи для трансплантації, дозволили спецсигнали

Трансплантологи зазначають, що це особливо важливо сьогодні, коли немає можливості користуватися повітряним сполученням.

На транспорті, який перевозить бригади трансплантологів та доставляє органи і тканини для трансплантації, дозволено використовувати спеціальні звукові та світлові пристрої синього кольору.

Про це у Facebook повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що уряд дозволив трансплантологам використовувати спеціальні звукові та світлові пристрої синього кольору.

Генеральний директор "Українського центру трансплант-координації" (УЦТК) Дмитро Коваль зазначає, що це важливе рішення для галузі.

"Це важливе для нас рішення, особливо сьогодні, коли немає можливості користуватися повітряним сполученням, а органи і тканини часто доводиться доставляти в інші регіони. Часу ж для цього не так і багато – приміром, донорське серце може "жити" близько 5 годин, печінка трохи більше. Чим раніше буде доставлено донорський орган, тим більше шансів на якісне проведення трансплантації. Такий супровід також покращує безпеку транспортування і в цілому підвищує ефективність роботи трансплант-команд", - наголосив він.

В повідомленні сказано, що раніше звуковий та сигнальний супровід могли використовувати лише бригади "швидкої", тепер це буде доступним для бригад трансплантологів у 32 медичних закладах, які проводять такі операції.

Нагадаємо, відповідно до Правил дорожнього руху, у разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів). Також машини, які їдуть з таким маячком, можуть відступати від вимог ряду ПДР.

Трансплантація органів в Україні

В УЦТК повідомляють, що навіть в умовах війни у 2022 році проведено 384 трансплантації, що на 20% більше, ніж у 2021 році. З них провели 275 операцій з пересадок нирок, 74 – печінки, 35 – серця. Найбільше пересадок торік виконали у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці "Оберіг". Також торік проведено 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям.

Вас також можуть зацікавити новини: