Потенційна вакцина виявилася здатною захистити від зараження коронавірусом

Однієї дози вистачило, щоб у піддослідних тварин з'явився сильний захист від COVID-19.

Компанія Johnson & Johnson перейшла до випробувань на людях своєї вакцини від COVID-19 після публікації даних про перевірки її на тваринах. Вони свідчать, що потенційний препарат здатен забезпечити сильний захист від коронавірусу після однієї дози.

Як пише The Independent, шість тварин, які отримали експериментальні щеплення, вступили в контакт з інфекцією. Виявилося, що вакцина захистила їх від появи захворювання легень. П'ять з них не змогли заразитися коронавірусом. Вчені встановили це за допомогою аналізу зразків, взятих з носової порожнини.

Читайте такожThe Atlantic: Вакцина від COVID-19 не поверне світ до старої норми на наступний день після появи

Уряд США виділив Johnson & Johnson 456 мільйонів доларів, сподіваючись, що це допоможе пришвидшити виробництво вакцини, щоб покінчити з пандемією. Препарат використовує звичайний аденовірус 26, який викликає застуду. Він виступає в якості носія білків, коронавірусу, провокуючи імунну систему реагувати.

"Це дає нам впевненість, що ми можемо перейти до випробування вакцини в умовах пандемії, щоб перевірити, чи дасть вона такий же захист людям", - сказав головний науковець компанії доктор Пол Стоффелс.

Читайте такожNewsweek: У більшості одужалих від COVID-19 пацієнтів знайшли ушкодження серця

Він додав, що попередні випробування такого типу вакцин проти інших хвороб доводили, що друга ін'єкція значною мірою підвищувала захист. Але препарат, який забезпечує захист від хвороби після першого ж уколу, більш вигідний в часи пандемії з логістичних причин.