Ілюстрація / REUTERS

Після майже п'яти місяців пандемії всі надії загасити пожежу коронавірусу покладаються на досі гіпотетичну появу вакцини. Приспів цієї "пісні" повторюють знову і знову: доведеться посидіти вдома до появи вакцини, школи будуть закриті, доки не з'явиться вакцина. Треба носити маску, але лише поки вакцина не з'явиться.

У нинішні важкі часи ця мантра дала невеликий проблиск надії. Нормальне життя за рогом, потрібно лише трохи зачекати. Поки у нас не з'явиться вакцина, - пише The Atlantic. Підживлюючи ці надії, адміністрація Дональда Трампа в США озвучує надто оптимістичні прогнози про те, що препарат з'явиться вже в жовтні. А ЗМІ роздувають кожен етап випробувань вакцин. Кожного тижня вони публікують новини про "ранні успіхи", "перспективні ранні результати", а фондові біржі ростуть через "вакцинний оптимізм".

Читайте такожКоронавірус в світі: за добу заразилася рекордна кількість людей (карта)

Відео дня

Але вакцина від COVID-19 навряд чи виправдає всі ці дуже високі очікування. Вона, вірогідно, не змусить хворобу зникнути. І можна точно сказати, що негайного повернення до нормального життя не буде. З біологічної точки зору, вакцина від коронавірусу навряд чи дасть повний захист. З логістичної ж виробникам доведеться виготовити мільйони доз, покладаючись на технологію, яка ніколи не використовувалася у виробництві вакцин і змагаючись між собою за обмежені базові поставки, такі як склянці флакони. А потім федеральному уряду США потрібно буде поширити ці дози через мережу штатів й локальних департаментів охорони здоров'я, у яких немає потрібної інфраструктури для масштабної імунізації дорослого населення.

Центр контролю й профілактики захворювань США, який раніше очолював роботу з поширення вакцин в минулому, тепер чомусь досі не брав участь в обговоренні цих процесів. Це піднімає іншу тривогу, що провал лідерства, який був притаманний американській реакції на пандемію, може також підірвати цей процес. Щоб ситуація стала ще складнішою, близько 20% американців вже кажуть, що відмовляться від щеплень проти COVID-19. А ще 31% не впевнені, чи варто їм приймати вакцину. Це може означати, що досягти колективного імунітету буде значно важче.

Читайте такожNewsweek: Вчені Ізраїлю перевірили, наскільки безпечна швидка розробка вакцин від COVID-19

Хороші новини в тому, що експерти справді вірять у появу вакцини від коронавірусу. Тож збудник COVID-19 не стане чимось на зразок ВІЛ. Вчені подолали шлях від відкриття вірусу до розробки більше 165 потенційних вакцин за рекордний час. А 27 препаратів вже на етапі випробування на людях. Ці тести складаються зі щонайменше трьох фаз. На першій з них перевіряється безпечність вакцини, на другому - ефективність і визначається дозування, а на третьому - ефективність. На цьому етапі її дають десяткам тисяч людей. Щонайменше 6 вакцин від COVID-19 на третьому етапі випробувань або от-от перейдуть на нього. Цей процес займе кілька місяців.

Пандемія триває вже п'ять місяців. І, цілком вірогідно, мине ще п'ять, перш ніж з'явиться безпечна й ефективна вакцина, за умови, що клінічні випробування пройдуть ідеально.

"Навіть після появи вакцини, гадаю, у нас буде ще кілька місяців з високим рівнем зараження або принаймні високим ризиком заразитися", - сказав колишній головний вчений Управління продовольства й медикаментів США Джессі Гудмен.

Все це означає, що всім нам доведеться пережити більше місяців під загрозою коронавірусу, ніж ми вже пережили. Без заходів, які можуть придушити вірус у Європі й Азії, буде ще більше спалахів, ще більше шкіл закриються і ще більше людей, можливо, помруть. Поява вакцини стане лише початком довгого і повільного процесу. І тривалість його буде залежати від ефективності вакцини, успіхів у виробництві сотень мільйонів доз і бажання людей взагалі її приймати. Але розмірковувати про те, скільки страждань ще попереду, тяжко. Значно легше думати про обіцянки, пов'язані з вакциною.

"Багато надій покладають на ці вакцини. Ніхто не хоче чути, що до її появи ще далеко", - сказала директор центру з протидії грипу ВООЗ в Мельбурні Канта Субаррао.

Читайте такожNewsweek: У більшості одужалих від COVID-19 пацієнтів знайшли ушкодження серця

За її словами, головною користю ранньої вакцинації від COVID-19 буде скорочення тяжких випадків захворювання. І перші препарати навряд чи дадуть те, що вчені називають "стерилізуючим імунітетом", який запобігає захворюванню взагалі. The Atlantic пише, що у випадку вакцин першого покління швидкість - це головне. Перші препарати можуть обмежити тяжкість COVID-19, не придушуючи його повністю.

"Думайте про щеплення від грипу, а не від поліомієліту. Інструкції Управління продовольства й медикаментів США говорять, що ефективність вакцини від COVID-19 не повинна бути 100%-ю. Щоб отримати схвалення, вона повинна не допускати або пом'якшувати тяжкі випадки захворювання у щонайменше 50% людей, які її приймуть", - пише видання.

"Це, вочевидь, далеко від ідеалу. Але все ж краще, ніж нуль відсотків", - сказав дослідник вакцин в Університеті Еморі Волтер Оренстейн, який раніше працював директором Національної програми імунізації США.