В одужалих від COVID-19 виявили ушкодження серця / joinfo.ua

Нове дослідження, опубліковане в JAMA Cardiology Journal, виявило, що у 78% людей, які змогли побороти коронавірус, лишилися з ушкодженим серцем.

Вчені з Університетського госпіталю Франкфурта провели МРТ серцево-судинної системи 100 людей, які одужали від COVID-19. Знімки серця показали, що у майже 80% з них були структурні зміни в органі, - пише Newsweek.

У 60% пацієнтів виявили запалення міокарда навіть після одужання. Більшість з пацієнтів, які взяли участь у дослідженні, не були госпіталізовані й побороли хворобу вдома. Симптоми учасників були або помірні, або взагалі відсутні.

Відео дня

Читайте такожNature: Коронавірус може почати боротися з антитілами завдяки мутаціям

Доктор Валентина Пунтманн, яка очолила дослідження, сказала, що попри відсутність прямого зв'язку між коронавірусом і серцевими симптомами, міокард грає вадливу роль у боротьбі з небезпечною хворобою.

"Той факт, що у 78% одужалих людей були ознаки ушкодження серця,  означає, що серце страждає у більшості пацієнів, навіть якщо хвороба COVID-19 не супроводжується серцевими симптомами, такими як болі в грудях", - сказала вона.

"На мою думку,  відносно чіткий початок захворювання на COVID-19 дає можливість вжити активних заходів і почати стежити за шкодою для серця ще на ранньому етапі", - додала Пунтманн.

Раннє дослідження, проведене в березні, виявило серцево-судинні ушкодження у 19% госпіталізованих пацієнтів в місті Ухань в Китаї. Хоч наразі точні довгострокові наслідки від коронавірусу наразі не відомі, нове дослідження говорить про його згубний вплив на серцево-судинну систему заражених, навіть після одужання.

Читайте такожВчені встановили, через скільки днів люди з коронавірусом перестають бути заразними

Відомо також, що люди з хронічними проблемами також в групі ризику на тлі поточної пандемії. Люди, які страждають від високого кров'яного тиску, ішемічної хвороби серця чи серцевої недостатності під особливо високим ризиком зараження й смерті. В процесі з'ясування більших деталей про особливості коронавірусу, з'являються повідомлення про затяжні симптоми чи тривале зараження. В одному з випадків дівчина-підліток у Техасі була хвора на COVID-19 впродовж 54 дній. Симптоми весь цей час не проходили. Хоча більшість пацієнтів одужують за два тижні, згідно з даними ВООЗ.

Інші ранні дослідження показали, що можливими довгостроковими наслідками коронавірусу можуть бути утворення кров'яних згустків, серцеві напади, ушкодження легень і неврологічні симптоми, такі як втрата здатності відчувати запахи і смак.

Читайте такожBloomberg: Вакцина від коронавірусу врятує світ лише за однієї умови

Епідеміолог з Колумбійського університету Стівен Морс сказав Newsweek, що потенційні довгострокові наслідки коронавірусу не дивують. Але наразі їх надзвичайно важко передбачити.

"Ми досі гадаємо, що станеться з усіма дітьми, у яких з'явилися захворювання системи кровообігу. Чи будуть у них довгострокові наслідки? В таких випадках ми приділяємо більше уваги, ніж зазвичай", - пояснив він.