Путін пояснив, чому не зробив щеплення російською вакциною від коронавірусу (відео)

оновлено

До групи ризику для коронавірусу відносяться люди старше 65 років, які страждають від хронічних захворювань.

Президент Росії Володимир Путін повідомив, що російська вакцина не сертифікована для людей його віку, але він зробить щеплення при першій можливості.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на прес-конференції.

«Фахівці нам говорять про те, що ті вакцини, які надходять у цивільний оборот, на сьогодні передбачені для громадян певної вікової зони. І до таких як я вакцини поки не дісталися», - сказав Путін.

«Я повторюю ще раз, я людина в цьому сенсі законослухняна, я прислухаюся до рекомендацій наших фахівців і тому поки що цю вакцину, як кажуть фахівці, не поставив. Але я обов'язково це зроблю, щойно це стане можливим», - додав він.

Путін зазначив, що впевнений у необхідності загальної вакцинації від коронавірусу в Росії.

«З приводу необхідності масової, загальної вакцинації - я вважаю, що це потрібно робити. Те ж саме говорять не лише наші вітчизняні вірусологи, а й їхні колеги практично в усьому світі. Один з небагатьох шляхів подолання всіх питань, пов'язаних з пандемією, це масова вакцинація. Саме вона має створити такий загальнонаціональний, популяційний імунітет», - сказав Путін, підкресливши, що російська вакцина ефективна і безпечна, і він не бачить жодних причин, не вакцинуватися.

При цьому він визнав, що обладнання у РФ для виробництва потрібної кількості вакцини від коронавірусу в Росії поки що не вистачає.

За його словами, російська вакцина для інших країн вироблятиметься на потужностях у цих країнах.

Зараз у РФ прищеплюють людей віком від 18 до 60 років. До групи ризику для коронавірусу відносяться люди старше 65 років, які страждають від хронічних захворювань. В рамках загальної вакцинації щеплення в першу чергу роблять тим, чия робота пов'язана з контактом з іншими людьми: медикам, соціальним працівникам, співробітникам сфери торгівлі і послуг та іншим.

До слова, раніше у ВООЗ заявили, що внесуть російську вакцину "Супутник V" до переліку рекомендованих вакцин для екстреного використання, якщо препарат відповідатиме обов'язковим критеріям. 

Російська вакцина від коронавірусу" Супутник-5": що відомо

  • У Росії в серпні заявили про реєстрацію "першої в світі" вакцини проти COVID-19, її нібито протестували на дочці Путіна. 
  • Москва не надала міжнародній науковій спільноті жодних даних про випробування вакцини, які б підтверджували, що вона безпечна і ефективна проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася. 
  • Водночас міжнародна група дослідників висловила занепокоєння з приводу можливих неточностей у звіті про випробування російської вакцини. У деяких графіках зустрічаються підозрілі повтори, А даних для перевірки результатів недостатньо.
  • З усім тим росіяни оцінили ефективність своєї спірної вакцини від коронавірусу в 92%.
  • На початку грудня Путін по відеозв'язку оголосив про плани вже почати масштабну вакцинацію від коронавірусу лікарів і вчителів.

Коронавірус в Росії: що відомо

Масова вакцинація від коронавірусу в Росії стартувала 5 грудня. Перші прищепні пункти відкрилися в Москві.  До 15 грудня вона почалася у всіх регіонах країни.

За останню добу в Росії виявили 28 214 нових випадків зараження коронавірусом, загинули 587 осіб. Загальна кількість заражених COVID - 19 в Росії перевищила 2,76 мільйона осіб. З початку епідемії через коронавірус загинули 49 151 людина, одужали — понад 2,2 мільйона.