Nature: Вчені створили потужну вакцину зі "штучного" коронавірусу

Новий препарат може виявитися потужнішим, ніж всі інші, в провокації захисної імунної реакції.

У США створили нову вакцину від COVID-19 на основі так званого "штучного" коронавірусу. Вона потенційно може викликати більшу захисну реакцію організму, ніж інші профілактичні препарати.

Читайте такожУ ВООЗ розповіли, скільки доз вакцини розраховують поширити у світіЯк пише Nature, авторами вакцини виступили вчені Девід Віслер і Ніл Кінг з Університету Вашингтона у Сієтлі. Разом з колегами вони створили мікроскопічні схожі на кульки частинки. Вони повторюють структуру коронавірусу, який провокує COVID-19. До поверхні цих частинок вчені прикріпили 60 копій білків з шипів SARS-CoV-2. Саме за допомогою цих шипів коронавірус проникає в людські клітини.

Команда дослідників ввели вакцину на основі мікрочасточок мишам. У тварин в результаті з'явилися захисні антитіла, здатні блокувати вирус. Їхній рівень був таким же або навіть вищим, ніж у людей, які одужали від COVID-19. У мишей, які отримали вакцину зі "штучним" коронавірусом, було в 10 разів більше антитіл, ніж у гризунів, яким вкололи препарат на основі лише білків з шипів. Багато потенційних вакцин базують саме на цих білках. Вчені готують нову розробку для клінічних випробувань (більше про перші результати випробування нової вакцини можна прочитати на сайті Cell).

Вакцина від коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • 16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками та перекваліфікації ВООЗ.