ВООЗ: іРНК-вакцини від коронавірусу вкрай рідко провокують ускладнення у вигляді запалення серця

Раніше в Європейському агентстві з лікарських засобів визначили перелік побічних ефектів вакцин від коронавірусу виробників Pfizer і Moderna. Це запалення серцевого м'яза (міокардит) і перикардит.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я дійшли висновку, що міокардит і перикардит вкрай рідко провокують ускладнення після введення вакцин від COVID-19, створених на основі технології інформаційної рибонуклеїнової кислоти (іРНК), включаючи препарати виробництва компаній Pfizer і Moderna.

Про це повідомляє Центр новин Організації Об'єднаних Націй.

Зазначається, що експерти ВООЗ вивчили дані про випадки міокардиту і перикардиту після введення вакцин проти COVID-19, що діють на основі інформаційної РНК.

Міокардит - запалення серцевого м'яза, перикардитом називають ураження серозної оболонки серця.

Читайте такожPfizer-BioNTech представить дані досліджень третьої дози вакцини від коронавірусу

«За даними уряду США, де широко використовуються ці вакцини, на мільйон чоловіків у віці від 12 до 29 років, які отримали дві дози препарату, зафіксовано 40,6 випадків міокардиту, серед жінок тієї ж вікової групи цей показник становив лише 4,2 випадки на мільйон. Серед людей старше 30 років це ускладнення зустрічається набагато рідше: 2,4 випадки на мільйон для чоловіків і 1 на мільйон для жінок», - йдеться в повідомленні.

У ВООЗ додали, що в свою чергу європейські фахівці, вивчивши дані у країнах Європи, вирішили, що між випадками міокардиту і вакцинацією, «можливо, існує зв'язок».

«Взявши до уваги всі надані відомості, експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я дійшли висновку, що міокардит і перикардит вкрай рідко провокують ускладнення після введення вакцин від COVID-19, створених на основі технології інформаційної РНК. Причому, згідно з даними, що надходять, описані випадки в основному помірної тяжкості і піддаються лікуванню консервативними методами», - заявили в ВООЗ.

Зазначається, що подальше спостереження дозволить визначити довгостроковий результат подібних ускладнень на серце.

«Експерти ВООЗ вважають, що користь вакцин зазначеної групи перевищує можливий ризик і рекомендують продовжувати вакцинацію населення з метою запобігання зараженню і тяжкого перебігу COVID-19», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Європейському агентстві з лікарських засобів (EMA) визначили перелік побічних ефектів вакцин від коронавірусу виробників Pfizer і Moderna.

Так, "дуже рідкісним" побічним ефектом препаратів є запалення серця. Побічні ефекти найчастіше зустрічаються у молодих чоловіків.

З вакцинами були пов'язані два стани - запалення серцевого м'яза (міокардит) і перикардит.

EMA виявив 145 випадків міокардиту і 138 випадків перикардиту після 177 мільйонів введених доз Pfizer. У Moderna - 19 випадків міокардиту і 19 випадків перикардиту з 20 мільйонів введених доз.

Померло 5 осіб. У звіті наголошується, що це або люди похилого віку, або люди, які мають супутні хвороби.

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо