Користь і шкода сливи: як вибирати фрукт, кому можна і не можна його вживати

Найбільш стиглий фрукт можна придбати з травня по вересень

Спочатку слива з'явилася в результаті схрещування аличі і терну. Культивували рослину в країнах Середземномор'я та Азії, а потім привезли в Європу. Слива - унікальне дерево не тільки через плоди. З листя і кори добувають барвники, а деревина може стати відмінним матеріалом для виробництва музичних інструментів.

Раніше ми розповідали, як приготувати варення зі слив, а сьогодні поділимося інформацією про корисність фрукта.

Як вибирати сливи - прості рекомендації

Купуючи фрукт, звертайте увагу на його щільність. Хороша слива буде пружною на дотик, шкірка еластичною, без пошкоджень. Колір при цьому абсолютно не важливий. Віддавайте перевагу сливам, які були вирощені в природних умовах, а не в теплицях. Не купуйте занадто м'які (перезрілі) або недозрілі плоди.

Користь сливи для організму чоловіків і жінок

Перевага фрукта полягає в низькій його калорійності через велику кількість води в плодах. Так що, сливи можна сміливо включати в раціон тих людей, що худнуть. Флавоноїди і фенольні компоненти у складі пригнічують ріст жирових клітин. Помірне вживання слив прискорює процес жиросжигания.

Читайте такожКористь і шкода обліпихи: скільки можна її їсти, кому протипоказана ягодаУ складі плодів також виявлена висока концентрація аскорбінової кислоти, антоціанів, каротиноїдів і вітаміну Е. Антиоксиданти допомагають клітинам боротися з вільними радикалами, тому знижують ризик виникнення онкології.

Сливи покращують пам'ять, стимулюють викид серотоніну в кров, підвищують настрій, зміцнюють імунітет, нормалізують сон і стабілізують нервову систему.

Сливи в сушеному вигляді багаті калієм, який благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи. Пектини і харчові волокна покращують перистальтику кишечника і нормалізують процес травлення.

Що буде якщо з'їсти багато - шкода сливи

Плоди містять органічні кислоти, тому для людей з гастритами, підвищеною кислотністю або будь-якими іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту такі ласощі не рекомендовані. Наявність цукрового діабету також вважається поважною причиною не вживати в їжу сливи.

Добова норма слив для здорової людини - 5-6 плодів. 

Обережність при вживанні слив потрібно дотримуватися вагітним жінкам і маленьким дітям, інакше є ризик спровокувати розлад шлунка або алергію.

Вас також може зацікавити: