Рецепти, які ми зібрали в добірці, під силу навіть початківцям. Сливове варення - відмінна закуска до чаю або начинка для пирогів.
Роблять варення з фруктів будь-яких сортів. Варити сливи можна як цілком, так і розрізавши навпіл. Можливі також варіанти варення з злив з кісточками і без них. Раніше ми розповідали, що приготувати з дині.
Варення зі слив
- Сливи - 1 кг
- Вода - 650 мл
- Цукор - 1,5 кг
Частину цукру (800 г) розчинити в двох склянках води, довести до кипіння. Потім гарячим сиропом слід залити плоди слив, після чого необхідно витримати 4-5 годин, щоб вони просочилися ним.
Читайте такожІдеальне варення з вишні: як приготувати ароматний смаколик
Варити сливу потрібно з витягами, у декілька прийомів. Перше варіння слід проводити дуже обережно, щоб не лопнула шкірка. Якщо сливи дуже ніжні, краще не доводити їх до кипіння, а витримувати хвилин 5-7 при температурі 90°С. Потім треба витримати близько 8 годин.
Далі, залежно від стану плодів, сливи потрібно варити два або три рази із витримкою. Перед 2-м або 3-м варінням додати сироп, приготовлений із залишків цукру і води.
Дрібні сливи немає необхідності витримувати, а варити їх відразу після першого, другого прийому.
Варення зі слив без кісточок
- Сливи - 2 кг
- Цукор - 2,6 кг
- Вода - 800
Сливи добре промити й висушити. Потім видалити плодоніжки, розрізати плоди навпіл і вийняти кісточки.
Приготувати сироп, змішавши воду і цукор у каструльці, покласти на середній вогонь і нагрівати доти, поки не розчиниться весь цукор.
Залити половинки плодів гарячим сиропом.
Сливове варення варимо в три-чотири прийоми, чергуючи його варіння впродовж 10 хвилин із вистоюванням по 8 годин.
Зваривши варення дати йому трохи охолонути, а потім викласти у стерилізовані банки і закрити кришками.
Сливове варення з шоколадом
- Сливи - 3 кг
- Цукор - 1 кг
- Какао-порошок - 100 г
- Вершкове масло - 300 г
- Гіркий шоколад - 100 г
Сливи дуже дрібно порізати, засипати цукром і дати постояти 2-3 години. Після цього проварити сливи 10 хвилин і дати охолонути.
Читайте такожМалина: рецепти на зиму, користь і шкода ягід
Закип’ятити знову сливи, додати вершкове масло і варити 10 хвилин, остудити. Потім вкотре закип'ятити сливи, додати плитку гіркого шоколаду та какао-порошок, варити впродовж 10 хвилин.
Готове варення розлити в банки і закрутити.