Серед іншого, шафран є чудодійним засобом для тих, хто погано спить або піддається зневірі.
Шафран багатий на потужні антиоксиданти і може допомогти поліпшити настрій і сон, зменшити запалення і підтримати загальний стан здоров'я.
Шафран - це багате джерело марганцю, мінералу, який сприяє енергетичному обміну та роботі імунної системи, пише Verywellhealth.
1. Підтримує психічне здоров'я
Сполуки кроцин і сафраналь, що містяться в шафрані, можуть сприяти підвищенню в мозку рівня хімічних речовин, що поліпшують настрій (таких як дофамін, серотонін і норадреналін).
Дослідження виявило позитивний вплив шафрану на симптоми тривожності та депресії. Він може чинити дію, аналогічну дії антидепресантів.
2. Допомагає в разі деяких захворювань очей
Шафран може захищати від деяких захворювань очей і полегшувати їхні симптоми. Дослідження свідчать, що щоденне вживання добавок із шафраном може поліпшити зір у людей із віковою макулярною дегенерацією та діабетичною макулопатією, які можуть призвести до втрати зору.
Також вживання добавок із шафраном знижує очний тиск у людей із глаукомою або хронічними захворюваннями очей, що призводять до сліпоти.
3. Покращує сон
Дослідження показують, що шафран може сприяти поліпшенню сну. В одному з оглядів було виявлено, що лікування шафраном позитивно впливає на тривалість і якість сну. Дослідники вважають, що шафран може діяти, сприяючи підвищенню рівня мелатоніну й активуючи пов'язані зі сном рецептори в головному мозку.
4. Користь для здоров'я серця
Дослідження показали, що шафран зміцнює систему кровообігу, допомагаючи знизити ризик серцево-судинних захворювань. Шафран також може знижувати:
Дослідження вказали, що шафран може бути добавкою до лікування для профілактики та підтримки серцево-судинних захворювань.
5. Сприяє контролю ваги
Дослідження засвідчили, що підлітки, люди з ожирінням і люди із серцево-судинними захворюваннями, які щоденно приймали шафран як добавку, змогли знизити такі чинники, що впливають на контроль ваги, як:
Шафран - це спеція зі злегка солодкуватим смаком, яку можна додавати в пасту, рис, рагу, десерти і напої. Шафран також можна заварювати і пити як чай або додавати в ароматизовані напої.
Шафран, як правило, вважається безпечним для більшості здорових дорослих за умови вживання в дозі менше 5 грамів.
Слід уникати вживання шафрану під час вагітності та годування груддю.
Раніше дієтологи відповіли, скільки часу куркума залишається в організмі. Фахівці попередили, що добавки куркуми не слід приймати нескінченно. Вони рекомендують приймати їх не більше двох-трьох місяців.