Трьох неврологів запитали, що їсти для поліпшення роботи мозку: вони відповіли однаково

Здорове харчування уповільнює старіння мозку і знижує ризик вікового притуплення когнітивних функцій.

Продукти, які їсть людина, безпосередньо впливають на здоров'я її мозку, зокрема на те, як він старіє. Здорове харчування уповільнює старіння мозку і знижує ризик вікового притуплення когнітивних функцій.

Як зазначила Келліанн Ніотіс, доктор медичних наук, дієта може стати інструментом для збереження когнітивних функцій і якості життя в довгостроковій перспективі, пише Eatingwell.

Чому ягоди вважаються найкращими продуктами для мозку на думку неврологів, вони зазначили, що незалежно від виду, всі ягоди корисні для мозку.

Багаті на антиоксиданти

Яскраві червоні, сині та фіолетові відтінки ягід - ознака того, що вони багаті на флавоноїди - рослинні пігменти, які мають антиоксидантні властивості. "Ці сполуки підтримують здоров'я мозку, зменшуючи запалення і покращуючи взаємодію між його клітинами", - сказала Ніотіс.

Ягоди особливо рекомендуються через антоціани, що містяться в них, - флавоноїди з нейропротекторною дією.

Ягоди також багаті на вітамін С, потужний антиоксидант, зазначає Елла Аккерман, доктор медичних наук. Вітамін С підтримує здоров'я мозку, захищаючи його від окисного стресу, який може сприяти накопиченню бета-амілоїдних білків, пов'язаних із хворобою Альцгеймера.

Для порівняння: 1 склянка полуниці містить 89 міліграмів вітаміну С - майже 100% від добової норми. Малина та ожина містять трохи менше, але все ж таки значну кількість - близько 39% і 45% від добової норми на склянку відповідно.

Покращують пам'ять

Щоб стимулювати роботу мозку, зверніть увагу на чорниці. "Єдиний продукт, який я намагаюся їсти щодня - це чорниці", - сказав Жан-Рафаель Шнайдер, доктор медичних наук. Він підкреслив протизапальні флавоноїди, що містяться в ній, які можуть сприяти здоровому старінню мозку. "Дослідження показали, що ці сполуки можуть покращувати пам'ять і з часом уповільнювати зниження когнітивних функцій", - пояснив він.

Чорниця та інші ягоди можуть бути особливо корисними для людей з підвищеним ризиком зниження когнітивних функцій. В одному дослідженні за участю дорослих віком 50 і 65 років, які самі повідомили про зниження когнітивних функцій, ті, хто щодня вживав порошок чорниці (еквівалент приблизно половини чашки свіжої чорниці) протягом 12 тижнів, показали кращі результати в тестах на пам'ять, ніж ті, хто приймав плацебо.

Підтримують метаболічне здоров'я

Вживання ягід пов'язане з поліпшенням ключових факторів ризику метаболічного синдрому та серцево-судинних захворювань, включно з масою тіла, артеріальним тиском, рівнем холестерину, тригліцеридів та інсуліну. Ці метаболічні фактори тісно пов'язані зі здоров'ям мозку. Фактично, дослідження показують, що метаболічний синдром пов'язаний зі зменшенням об'єму мозку і сірої речовини - важливих ділянок для мислення і пам'яті, а також із погіршенням результатів когнітивних тестів на пам'ять, швидкість обробки даних, міркування і виконавчі функції.

Інші новини про користь ягід

40-річчя може змусити людину по-новому поглянути на здоров'я. Хронічні захворювання, пов'язані зі старінням, такі як хвороби серця і деменція, які раніше здавалися "далекими", після досягнення цього віку стають ближчими.

Хоча чарівної їжі, здатної повернути час назад, не існує, фахівці радять звернути увагу на ягоди. Вони багаті антиоксидантами, необхідними для боротьби з окислювальним стресом і запаленням. Ба більше, доведено, що регулярне вживання ягід захищає мозок від негативних наслідків старіння та запалень.

Вас також можуть зацікавити новини: