Фахівці попередили, що поміркованість завжди важлива при вживанні будь-якого сиру.
Сир надзвичайно популярний і входить до раціону майже будь-якої людини. Деякі дієтологи вважають, що люди їдять надто багато сиру, особливо з огляду на його недоліки, такі як високий вміст жирів і натрію.
За словами астроентерологині Екти Гупти, деякі сири можуть підвищувати ризик серцево-судинних захворювань через високий вміст солі та жирів, що може призвести до підвищення артеріального тиску та рівня "поганого" холестерину, пише Parade.
Вона також зазначила, що часте вживання сиру з високим ступенем плавлення може сприяти збільшенню ваги, розвитку інсулінорезистентності та порушенню обміну речовин. Високе споживання солі може додатково навантажувати нирки, а вся ця переробка може призвести до запалення в усьому організмі.
Однак Гупта також зазначила, що навіть плавлений сир має певну поживну цінність, забезпечуючи організм кальцієм, білком і деякими вітамінами. Однак помірність завжди важлива під час вживання будь-якого сиру.
Гупта стверджує, що сири з високим ступенем обробки, низьким вмістом бактерій і високим вмістом солі є явним переможцем. До них належать масові сирні суміші, ароматизовані скибочки сиру і дешевий сир для піци.
Гастроентеролог Риту Нахар повністю згодна з цим. "Коли йдеться про здоров'я кишківника, плавлені сири - один із найгірших варіантів. Вони містять багато насичених жирів, натрію та емульгаторів, які можуть змінити мікробіом кишківника і сприяти запаленню, здуття живота та порушенню обміну речовин при частому вживанні", - пояснила вона.
Вона додала, що сири високим ступенем переробки містять мінімальну кількість живих мікробних культур, якщо взагалі містять,
"За дуже частого вживання можуть підвищитися ризик дисбактеріозу кишківника, може погіршитися травлення в схильних людей, а також зрости ризики для обміну речовин і серцево-судинного здоров'я, що ще сильніше вдарить по здоров'ю кишківника", - розповіла лікарка.
При цьому Гупта зазначила, що їсти в невеликих кількостях такі сири не "жахливо". Лікарка рекомендувала всім віддавати перевагу натурально витриманим сирам, таким як чеддер, швейцарський або гауда, а також ферментованим варіантам, наприклад, кефірному сиру, оскільки вони містять корисні бактерії.
Гупта також зазначила, що ці "хороші" види сиру потрібно їсти в помірних кількостях і з продуктами з високим вмістом клітковини, такими як овочі, фрукти, бобові або цільнозернові, оскільки клітковина може поліпшити мікрофлору кишківника.
Раніше дієтологи назвали 6 видів сирів із високим вмістом білка. Фахівці зазначили, що окрім білка, у сирі є вітаміни, які здатні підтримувати імунну систему та прискорювати метаболізм.