Волонтер і любитель історії: що відомо про можливого спільника луцького терориста

Чоловік був незадоволений ситуацією в країні, і вважав, що нинішня влада веде її в невірному напрямку.

Житель Харкова Дмитро Михайленко, якого підозрюють у причетності до теракту у Луцьку, був волонтером і допомагав українській армії на Донбасі, а також колекціонував предмети часів Другої світової.

Читайте такожУ СБУ пояснили, чому до місця звільнення заручників у Луцьку підігнали БТР

Про це повідомляє NewsRoom, посилаючись на матір Михайленка.

Тетяна Михайленко розповіла журналістам, що її син завжди цікавився технікою і перше освіту здобував у НТУ "Харківський політехнічний інститут". Під час навчання він потрапив в ДТП, в результаті якого отримав травми печінки та ніг. Потерпілий переніс сім операцій, у тому числі заміну зв'язок коліна на штучні.

"Після того, що сталося, він став дуже імпульсивним. Хоча навчання не покинув, ходив на пари навіть на милицях. Десь п'ять років у нього була інвалідність, але її потрібно було весь час продовжувати, і Діма не захотів. Говорив, що він не інвалід. Потім вирішив знову вчитися і вступив в "інжек", - розповіла жінка.

У вільний час чоловік займався колекціонуванням предметів часів Другої світової війни. За словами матері, він часто їздив по "барахолкам", щоб знайти ордени та інші артефакти. Але зброї серед його колекції жінка не бачила.

У 2014 році Дмитро Михайленко гаряче відреагував на російську агресію проти України і намагався записатися на службу добровольцем.

"Він пішов у військкомат. Я йому говорила: "Куди тобі з твоїм здоров'ям, Діма?". Там йому пообіцяли, що викличуть, але ніхто так і не подзвонив. Тоді він зайнявся волонтерством, разом з хлопцями купували цигарки ящиками, яйця, консерви і возили в Дебальцеве. Йому навіть грамоту за це дали", - говорить мати підозрюваного.

За словами жінки, останнім часом син почав часто нервувати. Він був незадоволений ситуацією в країні і вважав, що нинішній президент веде її в невірному напрямку. Жінка запевняє – не здогадувалася, що у її сина можуть зберігатися боєприпаси та зброя.

Сусіди Дмитра Михайленка знають про нього небагато. За їх словами, чоловік прожив на вулиці Таращанській все життя. Раніше був одружений, але досить давно розлучився. Конфліктів з оточуючими у нього ніколи не було.

"Часто їздить, але навіщо, куди - я ж не знаю. Це його машина стоїть (Renault - прим.ред), друга (Tesla) після смерті дядька з'явилася, не знаю, спадщину чи ні. Начебто продає її. Ну ми з ним віталися і все. У нас взагалі тиха вулиця, а вчора стільки поліції приїхало, сім або вісім машин", - розповів сусід чоловіка Леонід.

Нагадаємо, у Луцьку вранці 21 липня озброєний чоловік захопив автобус і взяв в заручники 13 людей. Правоохоронцям чоловік представився як «Максим Плохой». Його вимоги полягали в тому, щоб чиновники всіх органів державної влади мали назвати себе «терористами в законі». Він також хотів, щоб президент записав відеозвернення і закликав всіх дивитися фільм «Земляни» 2005 року.

Протягом дня правоохоронці вели переговори зі злочинцем. Увечері терорист був затриманий, 13 заручників звільнено.

Водночас повідомлялося, що в Харкові поліція затримала можливого спільника Максима Кривоша, який захопив у Луцьку автобус із заручниками. Зараз він співпрацює зі слідством.

У будинку чоловіка поліцейські вилучили 4 корпуси ручних гранат РГД-5, 2 корпуси гранат Ф-1 та 6 запалів типу УЗРГМ до них, 3 навчально-імітаційні запали, 2 пістолети ТТ , "Дрейзе" і 100 патронів до них, гладкоствольну рушницю і 122 патрони до неї.