Смертельна ДТП з суддею: слідчі завершили розслідування щодо Тандира

Стан сп’яніння судді під час скоєння ДТП підтверджено низкою експертиз.

Стан сп’яніння судді Олексія Тандира під час скоєння ДТП підтверджено низкою експертиз. Загалом слідуство отримало 18 експертних висновків по справі.

У повідомленні Державного бюро розслідувань щодо завершення розслідування справи повідомляється, суддя перебував за кермом автомобіля і спричинив смертельну дорожньо-транспортну пригоду - внаслідок неї загинув 23-річний  військовослужбовець Національної гвардії України. ДБР інформує, що наразі матеріали кримінального провадження відкриті для ознайомлення стороні захисту. 

"Всього за час розслідування проведено 18 експертиз, серед яких судово-медичні, хімічні, технічні та інші. Оскільки суддя володіє спеціальними професійними знаннями, методиками та багатою судовою практикою розгляду правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, під час відібрання біологічних зразків він спробував спотворити їх вміст з метою приховування стану алкогольного сп’яніння. Незважаючи на це, висновками судових експертиз підтверджено вміст алкоголю у наданих зразках. Стан сп’яніння підтверджено також висновками інших експертиз", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за результатами автотехнічної, трасологічної та технічної експертиз доведено порушення Правил дорожнього руху, недотримання заборон дорожніх знаків та значне перевищення швидкості на момент зіткнення.

Суддя підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп’яніння, що спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Смертельне ДТП з суддею Тандиром - що відомо

26 травня близько опівночі голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир за кермом автомобіля скоїв наїзд на військовослужбовця Національної гвардії України. В результаті ДТП Нацгвардієць від отриманих травм загинув на місці. 

Суддю затримали. Від проведення огляду на стан сп’яніння в закладі охорони здоров’я він відмовився. Водночас свідки заявили, що суддя був нетверезим, а в його автомобілі знайшли напівпорожню пляшку алкоголю.

Суд задовольнив клопотання Київської міської прокуратури та надав дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків у судді.

19 червня під час апеляції на запобіжний захід адвокати судді заявили, що немає експертизи крові Тандира, та що на момент ДТП він не перебував у стані алкогольного сп'яніння. Згодом судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння. 

Крім того, у ДБР інформували, що згідно з результатами іншої експертизи, встановлено, що суддя їхав за кермом автомобіля на момент ДТП зі швидкістю 100 км/годину.

Вас також можуть зацікавити новини: