Викрито хакерів, які завдали збитків компаніям Південної Кореї та США на півмільярда доларів – Венедіктова

За дешифровку інформації хакери отримували "викуп" у криптовалюті, а в разі несплати, погрожували оприлюдненням конфіденційних даних потерпілих.

Офіс Генерального прокурора, Департамент кіберполіції та Головне слідче управління Нацполіції України спільно з правоохоронцями Республіки Корея та США викрили хакерське угруповання, яке здійснювало розповсюдження вірусу-шифрувальника.

Про це у Facebook повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

У 2019 році воно атакувало вірусом-шифрувальником “Clop” чотири корейські компанії, заблокувавши 810 внутрішніх серверів та персональних комп’ютерів працівників.

У 2021 році угруповання зашифрувало персональні дані співробітників і фінансові звіти Медичної школи університету Стенфорда, Університету Меріленду та Університету Каліфорнії у США.

За дешифровку інформації хакери отримували «викуп» у криптовалюті, а в разі несплати, погрожували оприлюдненням конфіденційних даних потерпілих.

В результаті їхніх дій іноземним компаніям завдано збитків на загальну суму близько пів мільярда доларів США.

Правоохоронці припинили роботу інфраструктури розповсюдження вірусу та заблокувати канали легалізації криптовалюти, отриманої злочинним шляхом.

Проведено ряд обшуків в помешканнях та транспортних засобах шести членів групи в столичному регіоні. Вилучено комп’ютерну техніку, документацію, 8 автомобілів та близько 58 тис доларів США, 3000 Євро, понад 1,5 млн гривень готівки.