Фонд соцстраху обіцяє найближчим часом погасити борги за лікарняними й декретними

Спецпроект

На сьогодні існують затримки у фінансуванні даних виплат строком до 10 робочих днів.

Фонд соціального страхування України (ФССУ) обіцяє найближчим часом погасити заборгованість за лікарняними і декретними виплатами.

Про це повідомили в прес-службі ФССУ із посиланням на виконувача обов'язків директора виконавчої дирекції фонду Тетяну Михайленко.

Відзначається, що зі зменшенням надходжень ЄСВ - зокрема, через більш низький від прогнозованого розмір фонду оплати праці по країні, зменшення обсягів виробництва під час пандемії коронавірусу - станом на сьогодні існують затримки у фінансуванні даних виплат, тривалість яких складає близько 10 робочих днів.

За інформацією фонду, протягом п'яти місяців поточного року від єдиного соціального внеску надійшло 10,1 млрд грн, що менше прогнозного показника на 1,1 млрд грн.

Читайте такожФонд соцстрахування в травні виплатив 790 мільйонів постраждалим на виробництві

"Урядом прийнято рішення про виділення Фонду на поворотній основі фінансової допомоги з фонду боротьби з COVID-19 у розмірі 1,8 млрд грн. Ці кошти будуть спрямовані саме на виплату допомоги з тимчасової втрати працездатності, допомоги по вагітності та пологах. Правління ФССУ Кабінет міністрів України внесли необхідні зміни у наш річний бюджет, тому вже найближчим часом фонд отримає цю допомогу і погасить заборгованість за лікарняними і декретними", - цитує прес-служба Михайленко.

Також повідомляється, що у зв'язку із змінами в закон про держбюджет на 2020 рік від 13 квітня був звужений перелік послуг та виплат, що фінансуються фондом. Так, на сьогодні не здійснюється фінансування одноразових страхових виплат потерпілим на виробництві, або членам сім'ї в разі смерті потерпілого; ліків та виробів медичного призначення для постраждалих на виробництві; спеціальних медичних і постійних сторонніх доглядів, побутового обслуговування, зокрема, для осіб з інвалідністю; санаторно-курортне лікування постраждалих; реабілітаційне лікування працюючих після перенесених захворювань і травм.

"Існує певна правова колізія, коли відповідно до нашого базового законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування фонд має зобов'язання перед застрахованими особами та постраждалими здійснювати виплати на визначений строк, фінансувати медико-соціальні послуги, однак за законом №553 ці виплати на період карантину фонд здійснювати не може", - зазначила в.о. директора виконавчої дирекції Фонду соцстрахування.

У зв'язку з цим, ФССУ підкреслює необхідність внесення змін у законодавство для відновлення фінансування як одноразових страхових виплат, так і медико-соціальних послуг.

Читайте такожІзоляція від COVID-19: Фонд соцстрахування прийняв до оплати лікарняних на 1,5 мільйона гривень

Також повідомляється, що за підсумками засідання Координаційна рада з питань захисту соціальних прав прийняла рішення рекомендувати Уповноваженому Верховної Ради з прав людини сприяти відновленню надання за рахунок коштів фонду медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві, одноразових виплат при нещасному випадку або профзахворюванні, та реабілітаційного лікування працюючих на базі санаторно-курортних закладів.

За даними прес-служби, в 2019 році матеріальне забезпечення від ФССУ отримали 2,4 млн українців, страхові виплати щомісяця фінансувалися для 205 тис. потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю, членів їх сімей.

Протягом 2019 року ФССУ здійснив фінансування матеріального забезпечення на загальну суму 14,5 млрд грн, що на 14,8% більше у порівнянні з 2018 роком, з них на фінансування страхових виплат було направлено 8,5 млрд грн, що на 8,4% більше, ніж у 2018 році.

Як повідомляв УНІАН, Фонд соцстрахування в першому кварталі цього року профінансував лікарняні та декретні майже на 4 млрд грн.