Вартість реконструкції Шулявського мосту зросла майже на 1 мільярд гривень

Реконструкція Шулявського шляхопроводу почалась навесні 2019 року, вартість реконструкції транспортної розв’язки на початку робіт становила 830,12 млн грн.

Влада Києва знову скоригувала проект реконструкції транспортної розв’язки на перетині проспекту Перемоги з вул. Гетьмана, в результаті чого його вартість зросла з 1,05 млрд грн до майже 2 млрд грн.

Про це йдеться у розпорядженні Київської міської держадміністрації №1630 від 21 липня 2021 р., що оприлюднено на офіційному сайті столичної влади.

У КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" обґрунтували зростання вартості реконструкції Шулявського мосту включенням у проект реконструкції прилеглих вулиць та вулиць, якими здійснюється об’їзд, а також комплексним благоустроєм території.

Читайте такожРемонт Шулявського мосту в Києві продовжили до кінця року: названо несподівану причину (документ)

Так, на підприємстві пояснили, що прилеглі вулиці наразі не відповідають чинним в Україні нормам, тож виникла необхідність у їх розширенні, облаштуванні дощової каналізації та інших мереж.

Окрім того, реконструкція передбачає додаткові обсяги робіт із улаштування ліфтів у підземних переходах – зокрема, збільшення ліфтів із 2 до 4 шт. Оскільки із часу розроблення проекту реконструкції транспортної розв’язки у 2018 році у дію вступили нові будівельні норми.

Також, враховуючи численні звернення громадськості та мешканців комплексу "Місце мрій", у рамках реконструкції передбачено додаткові роботи із комплексного благоустрою прилеглої території.

Читайте такожНа мосту на столичних Нивках з'явилася тріщина (фото)

Як пояснили у комунальному підприємстві, крім того, під час робіт із реконструкції транспортної розв’язки кількість буронабивних паль було збільшено зі 113 одиниць до 190.

А для того, щоб уникнути тривалого перекриття руху на одному із найбільших транспортних вузлів Києва, на час виконання робіт із демонтажу аварійних конструкцій шляхопроводу і монтажу нових конструкцій, було прийнято рішення щодо зміни звичайного способу виконання робіт, який передбачав закриття руху, на більш сучасний, – за участю провідних європейських компаній.

Реконструкція Шулявського мосту

  • Увечері 27 лютого 2017 року в Києві обвалилася частина Шулявського мостового шляхопроводу.
  • Реконструкція Шулявського мосту почалась навесні 2019 року. Загальна вартість реконструкції розв’язки на початку робіт становила 830,12 млн грн, тривалість будівництва - 17 місяців.
  • 28 грудня 2019 року завершили першу чергу робіт - відкрили проїзд безпосередньо реконструйованим Шулявським мостом, роботи з облаштування з’їздів тривають.
  • 29 січня 2020 року влада Києва заявила про зростання вартості проекту через значні зміни у проектних рішеннях.
  • Згідно з розпорядженням КМДА №1775 від 7 жовтня 2019 року, вартість будівництва розв’язки оцінювалася (за цінами станом на 13 серпня 2019 року) вже у 1,05 млрд грн.
  • 15 грудня 2020 року на Шулявському шляхопроводі впали три стовпи лінії електропередач. В результаті інциденту пошкоджено 9 автомобілів. Люди не постраждали.