Розповідаємо, як консервувати помідори, щоб вони не лопалися і залишалися красивими та смачними.
Томати зі шкіркою, що лопнула, виглядають неапетитно, та й на смак виходять так собі. Щоб плоди при консервації залишалися цілими і пружними, важливо правильно їх підготувати. Ми зібрали ефективні та прості поради, що робити, щоб помідори не тріскалися.
Причин, через які консервовані томати лопаються в банці, є кілька:
Якщо з першими двома причинами більш-менш зрозуміло, як їх усунути, то що робити з гарячим маринадом? У досвідчених господинь на цей випадок є кілька хитрощів. Отже, ось що потрібно зробити:
До речі, листя дуба та хрону зроблять смак заготовки цікавішим.
І ще один трюк: шкірку помідорів поруч з плодоніжкою проколюють зубочисткою. Прокол має бути акуратним, але глибоким - у такий спосіб гарячий маринад проникає всередину плода і знижує ризик того, що шкірка трісне при температурі. Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи потрібно проколювати помідори під час консервації - сміливо робіть це.
І, нарешті, давайте розберемося, що робити з томатами, які вже потріскалися на кущі - чи можна їх маринувати? Консервувати їх цілими досвідчені кулінари не рекомендують: з великою ймовірністю з томатів злізе шкірка, і вони перетворяться на кашу, і, що небезпечніше, через тріщини в такі помідори може потрапляти інфекція. Якщо це станеться, то їсти такі плоди не можна, та й стояти консервація не буде.
До речі, раніше ми розповідали, чому тріскаються помідори на грядці і як цього уникнути.