
Кожен городник, який вирощує помідори на своїх грядках, знає, що іноді з ними трапляється оказія - томати починають розтріскуватися. Причини можуть бути різними, і тільки зрозумівши їх, можна з'ясувати, що робити, щоб помідори не тріскалися.
Раніше ми пояснювали, що робити, якщо з'явилася верхівкова гниль на помідорах.
Чому тріскаються помідори у відкритому ґрунті і що з ними робити
Найчастіше, томати починають тріскатися через порушення режиму поливу і внесення підгодівлі. Також таке може трапитися внаслідок спекотної жари. Про це розповіла в матеріалі Better Homes&Gardens дівчина, яка зіткнулася з такою ж проблемою. Вона пише, що живе на Середньому Заході, і цього літа температура на вулиці була просто нестерпною - стояла густа спека. Незважаючи на це, їй вдалося виростити овочі вперше в житті на своєму маленькому городі.
Однак зібравши врожай томатів, дівчина зрозуміла, що всі вони з тріщинами. Вона запитала у своєї мами, чому тріскаються помідори під час дозрівання, адже та вирощує томати вже понад 30 років у таких самих умовах. У відповідь вона отримала ефективний метод запобігання такій ситуації.
Виявилося, що за несприятливих умов навіть сорти, стійкі до розтріскування, можуть лопнути. Це не завжди означає, що томати неїстівні, адже місце тріщини легко обрізати, але ті плоди, що дозріти не встигли, найімовірніше, згниють.
Дівчина поділилася порадою, отриманою від своєї мами, і зрозуміла, як зібрати врожай щільних і цілих томатів. Для цього потрібно зірвати плоди до того, як вони повністю дозріють. Зелені помідори, зірвані занадто рано, самі по собі не "дійдуть", але томати, зірвані одразу після того, як почали змінювати колір, повністю дозріють просто на кухонному столі. Власниця городу натякнула, що свої вона збирає, коли томати забарвлюються в жовто-оранжевий колір.
Потім вона просто залишає овочі в мисці на кухонному столі й чекає, поки вони почервоніють. За смаком вони нічим не відрізняються від тих, які вона зірвала вже повністю дозрілими, зате без тріщини. Дівчина стверджує, що щойно вона почала використовувати цей трюк, то змогла отримати набагато більше помідорів з одного куща. Тепер їх так багато, що можна і заморозити, і навіть законсервувати.