Навіщо у борщ додають оцет: ви пожалкуєте, що не знали цього раніше

УНІАН розповідає, як зберегти традиційний український борщ насичено червоним.

Борщ точно смакує кожній сім'ї. Попри традиційність його приготування, всяка господиня має власні секрети: хтось додає квасолю і гриби, а хтось експериментує з різними видами м'яса. Але найголовніше у борщі - насичений червоний колір. З цією місією відмінно впорається оцет.

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати борщ з кількою і квасолею, а сьогодні розповімо, навіщо у страву додають оцет.

Головним інгредієнтом борща є червоний буряк, але він має здатність втрачати насичений колір, якщо борщ перекипить. Звісно, на смак це навряд чи вплине, але візуальне враження від страви зіпсує. Втім, зберегти насичений колір борща з легкістю допоможуть кілька грамів оцту.

Навіщо додавати оцет у борщ - пояснюємо лайфхак

Недосвідчені господині нерідко скаржаться, що їхній борщ надто блідий. Річ у тім, що тертий буряк втрачає колір під час довгої термічної обробки. Орієнтовний час доведення до готовності буряка - 15 хвилин. Втім, усе залежить від особливостей сорту.

Якщо ви перетримаєте борщ на плиті, насичено червоним він вже не буде. Але колір можна зберегти, якщо додати оцет у борщ.

Просто збризніть буряк оцтом перед тушкуванням. Застосовуйте оцет концентрації 3-9%. На 5 літрів готового бульйону достатньо взяти столову ложку оцту. 

У процесі приготування скуштуйте буряк, якщо він видався вам надто кислим, стабілізуйте смак цукром. Борщ з оцтом та цукром смакуватиме яскравіше.

Чим замінити оцет у борщі - варіанти

Господині інколи запитують, чи потрібно додавати оцет у борщ. Якщо ви не надто полюбляєте цю рідину, то можна замінити її. Колір борщу чудово збереже лимонна кислота. Спосіб застосування той же. 

Додайте під час тушкування до буряка лимонну кислоту на кінчику вістря ножа, або меншу половину чайної ложки. Ретельно перемішайте.

Що краще додати в борщ лимонну кислоту чи оцет - поради

Важко відповісти, адже ці інгредієнти фактично рівноцінні й обидва гарно виконують свою функцію. Обирайте лимонну кислоту чи оцет, враховуючи власні смаки та можливості.

Борщ з оцтом і цукром - рецепт

Для приготування знадобляться:

  • м'ясо (яловичина, курятина, свинина - на ваш вибір) - 400 гр;
  • капуста - 400 гр;
  • картопля - 4 шт;
  • морква - 1-2 шт середнього розміру;
  • буряк - 2 шт;
  • вода - 3 л;
  • оцет -  1 ст. л;
  • цукор - 1 ч. л;
  • цукор - 1 ст. л;
  • сіль за смаком;
  • лавровий лист - 3 шт;
  • олія - 3 ст. л;
  • зелень - невеликий пучок.

Розпочніть з приготування м'ясного бульйону: закип'ятіть воду, додайте лавровий листок, занурте м'ясо та стежте, аби воно не перекипало, збирайте шумок.

Після приготування м'яса додайте у бульйон картоплю кубиками, а за кілька хвилин - подрібнену капусту.

Займіться основними інгредієнтами - буряком та морквою. Натріть коренеплоди на крупній тертці та почніть тушкувати на сковорідці з олією.

Важливо: на початку тушкування додайте у сковорідку з буряком оцет, перемішайте. Тушкуйте буряк кілька хвилин на помірному вогні та додайте цукор. Кількість цукру можна визначити приблизно, адже кожна господиня стабілізує борщ на власний розслуд. Можливо, вам знадобиться менше цукру, ніж у рецепті.

Змішайте тушкований буряк з м'ясним бульйоном, додайте улюблену зелень та сіль.

Вас також можуть зацікавити новини: