Як правильно чистити оселедець - з голови або хвоста - і який метод вибрати, щоб не витрачати багато часу - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Слабосолоний оселедець - один з головних продуктів новорічного столу. Його можна обробити на філе і подати з цибулею гостям, також багато господинь роблять з оселедця закуски і бутерброди. УНІАН розповість, як почистити оселедець одним рухом за 5 хвилин.
Раніше ми говорили про те, як приготувати смачний салат "Луїза" з оселедцем на Новий рік.
Для того, щоб процес чищення оселедця був комфортним, візьміть пластикову обробну дошку - краще використовувати саме її, так як дерев'яна сильніше вбирає запахи, а відмити її потім складніше. Також переконайтеся в тому, що у вас є досить гострий ніж, паперові рушники і пінцет.
Технологія позбавлення оселедця від шкури і кісток наступна:
В кінці вам залишиться тільки дістати пінцетом всі дрібні кісточки, ще раз "пройтися" ножем по реберній частині, щоб видалити чорну плівку, і нарізати філе оселедця зручним для вас чином.
Існує ще один метод, яким користуються господині - не можна сказати, що він краще або гірше за попередній, це лише альтернатива. Ви можете спробувати обидва способи і зрозуміти, який вам підходить більше.
Вимийте оселедець під проточною водою, гострим ножем відріжте голову і хвіст. Розріжте черевце, дістаньте нутрощі, ікру (молоко). Вичистіть чорну плівку всередині риби, по необхідності промокніть тушку паперовими серветками. В кінці знову промийте тушку і покладіть її на обробну дошку. Натисніть рукою так, щоб оселедець розпластався на дошці. Далі знайдіть хребет з боку хвоста і, тримати за нього однією рукою, а другою - за тушку риби, витягніть його. В результаті всі великі кістки залишаться на хребті, а дрібні можна дістати вручну.