Від того, наливаєте ви олію на гарячу чи холодну сковорідку, залежить термін служби посуду.
Більшість кулінарів не замислюються над тим, чи потрібно додавати олію на гарячу чи холодну сковороду, і в який момент це робити. Але це не просто питання звички. Від способу нагрівання посуду залежить, як довго він прослужить. Якщо порушити це правило, то поверхня швидко потріскається, а продукти почнуть прилипати.
Раніше ми розповідали, що не можна смажити на чавунній сковороді, щоб не зіпсувати покриття посуду.
Рекомендації щодо використання начиння опублікувало видання Delish. Як пояснили експерти, час додавання жиру залежить від типу посуду.
Антипригарна сковорода
У цьому випадку олію варто лити на холодну поверхню, і тільки потім вмикати вогонь на плиті. Такий прийом посилить антипригарні властивості. До того ж при нагріванні порожнього посуду такого типу в повітря виділяються токсичні речовини.
Емальований чавун
У цьому випадку продукт, на якому ви будете смажити, теж потрібно лити заздалегідь, але з іншої причини. Без олії покриття нагрівається нерівномірно, через що виникають тріщини. Верхній шар посуду швидко стане непридатним, тому ніколи не нагрівайте його в порожньому вигляді.
Звичайний чавун
Тут ситуація абсолютно протилежна. Якщо покриття з емалі немає, сплав прогрівається рівномірно і не тріскається. Сковорідку можна розігрівати без олії, але між використаннями або під час охолодження варто зволожувати. Це продовжить термін служби чавуну.
Нержавіюча сталь
У цьому випадку серед кулінарів найбільше суперечок, чи потрібно розігрівати сковороду перед олією. Професійні кулінари рекомендують такий підхід: лити жир на теплу, але не розпечену поверхню.
Спочатку нагрійте сухий посуд і капніть краплю води. Якщо рідина повільно випаровується, то сковорідка ідеальної температури і можна додавати олію. Якщо вода голосно шипить - посуд надто гарячий і його краще трохи охолодити. Експерти вважають, що за такого способу сталь прослужить найдовше.
Ми також писали, як правильно мити антипригарну сковороду. Неправильне чищення може залишити подряпини на покритті.