Коли збирати березовий сік в 2023 році: рекомендації, користь і рецепт напою

Що робити з березовим соком після збору, як правильно його пити і в чому користь таких дарів природи - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Березовим соком називають напій, який тече зі стовбура дерева, якщо виконати в ньому отвір. Вважається, що основна цінність полягає не в самому соку, а в продукті, який виходить в результаті бродіння. Наші предки робили з березового напою слабоалкогольне чудодійне зілля, здатне зміцнити здоров'я.

УНІАН розповість, яка користь від березового соку для людини, як правильно його добувати і пити.

Березовий сік: користь і шкода

Лікарі стверджують, що склад березового соку - це унікальна вітамінна бомба. Даний продукт збагачений вітамінами - калієм, натрієм, магнієм, кальцієм, залізом, в складі містить вітаміни B12 і B1. Він показаний людям з виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки, при захворюваннях печінки, жовчного міхура, артриті, туберкульозі, ревматизмі. Також березовий сік відмінно зміцнює імунітет і покращує стан здоров'я.

Слов'яни здавна готували з природного напою натуральний коктейль: додавали мед, іноді - молоко, і виставляли на сонці, очікування бродіння. Потім пили його, як квас або медовуху - це допомагало уникнути авітамінозу через нестачу корисних речовин під час дотримання Великого посту.

Шкода березового соку незначна, але очевидна - вживати його не рекомендується людям з сечокам'яною хворобою, а також тим, у кого алергія на пилок.

Коли збирати березовий сік в Україні

Досвідчені люди кажуть, що в наших широтах починати збір соку можна, як тільки на дереві почнуть набухати нирки. Період - кінець березня-середина квітня, до кінця місяця у берези вже розпускаються листя і тоді добувати сік не можна.

Скільки можна зібрати соку з однієї берези і як це зробити

З однієї берези за добу можна добути 2-3 літри соку, а якщо дерево велике, то кількість збільшується вдвічі. Настійно не рекомендується забирати у берези весь сік, щоб не завдати шкоди рослині.

Важливі правила збору березового соку:

  • мінімальний обсяг стовбура дерева повинен бути 25-30 см;
  • ні в якому разі не можна добувати сік з молодих берізок;
  • обходьте стороною дерева, який ростуть поблизу міста, промислових підприємств і на трасах;
  • проткніть шилом стовбур і подивіться, що буде - наявність краплі - зелене світло до збору соку;
  • кращий час для видобутку соку - з 10:00 до 18:00.

Для того, щоб зібрати напій і не пошкодити дерево, просвердліть або прорубайте невеликий отвір в стовбурі під кутом 35-40°C. Потім вставте тонку трубочку (краще металеву), по якій буде стікати сік. В кінці процедури закрийте отвір воском, господарським милом або мохом.

Що робити з березовим соком після збору - рецепт напою

Дієтологи стверджують, що доросла людина може в день випивати 1-2 склянки березового нектару без шкоди для здоров'я. Якщо переборщити, то можна зіткнутися з алергією або розладом шлунково-кишкового тракту. Для літніх людей і маленьких дітей досить 0.5 склянки в день.

Існує всього два способи вживання березового соку:

  • свіжим в сезон;
  • перетвореним на напій.

Якщо вам більше подобається перший варіант, то не забувайте, що термін зберігання березового соку - 4 дні у темному прохолодному місці. У разі, якщо ви хочете приготувати квас, скористайтеся перевіреним рецептом:

  • березовий сік - 3 літри;
  • мед або цукор - 150 гр;
  • Ізюм - 30 гр.

Вам потрібно взяти трилітрову банку і висипати в неї цукор, потім вилити березовий сік. Перемішати до повного розчинення цукру і додати родзинки. Відрізати шматок марлі, скласти її вдвічі, накрити банку і перев'язати гумкою або мотузкою. Потім поставити банку в темне прохолодне місце на 4-5 днів. Важливо не забувати щодня перемішувати або збовтувати вміст, щоб продукт бродив правильно.

Коли напій буде готовий, ви відчуєте легкий кисло-солодкий смак і аромат - тоді можете прибрати марлю, накрити банку кришкою і прибрати в холодильник на 1-2 дні. Якщо хочете перелити в пляшки, то будьте уважні - газ всередині ємностей може зірвати кришку. Такий напій відмінно втамовує спрагу і насичує організм вітамінами.

Вас також можуть зацікавити новини: