Деякі господині нехтують цими правилами - дуже даремно.
Погодьтеся, що зварити суп, насипати його в тарілки, а потім залишити ополоник у каструлі - це набагато зручніше, ніж постійно діставати його, мити, потім знову бруднити і так по колу. Виявилося, що є кілька об'єктивних причин, чому не можна залишати ополоник у каструлі з супом.
Почнемо з того, що якщо в холодильнику багато всіляких баночок-скляночок, ланч-боксів і мисок з їжею, то каструля з ополоником буде поміщатися гірше, ніж просто накрита кришкою. Якщо вам вдалося все-таки запхати її на полицю, то подумайте, що трапиться далі.
Зміна аромату і смаку
Запах супу просочить усі інші продукти, а сам, навпаки, набуде незабутнього аромату холодильника. Будь-яка їжа, яка потрапляє на зберігання в холодильну камеру, має бути герметично закрита, інакше рано чи пізно постане питання про її свіжість. По-перше, їжа в нещільно закритій ємності псуватиметься швидше, по-друге, як уже було сказано, вбиратиме сторонні запахи.
Ризик розмноження бактерій
Ще гірше - якщо ви поставили в холодильник каструлю з ополоником, але без кришки. Тоді і конденсат з полиць, і будь-які мікроорганізми, яких безліч у холодильнику, обов'язково опиняться в супі. Це призведе не тільки до дивного смаку, а й до розмноження бактерій - теплий, смачний і ароматний бульйон - прекрасне середовище для життя.
Швидке скисання
До речі, те саме стосується і ситуації, коли ви насипали суп у тарілку, залишили ополоник на деякий час на дощечці або іншій тарілці, а потім знову занурили в каструлю. Будьте впевнені, що за той час, поки лежав ополоник, на ньому точно побували мухи або мошки, які є переносниками різної "зарази". Щойно ополоник потрапить у каструлю, всі шкідливі мікроорганізми одразу попливуть у суп, а потім - до вас у тарілку. І те, що перша страва вже не буде такою безпечною - це півбіди, інша частина неприємної новини в іншому. "Погані" бактерії прискорюють скисання продуктів, зокрема й супів.
Можливість отримати інфекцію
З'явитися вона може через те, що суп, поки готується, досягає температури кипіння. Сама каструля теж нагрівається досить сильно, а ось ополоник не піддається жодній термічній обробці. Він, потрапляючи в інше середовище, сам по собі стає розносником бактерій. Тим паче, що гарантувати стерильну чистоту того місця, де він лежав, ви теж не можете.
Ми вже визначили, чому не можна залишати ополоник у каструлі з супом на постійній основі. Але важливо розуміти, що якщо ви кинули таке кухонне начиння в першій страві на 1-2 години, нічого катастрофічного не трапиться. Однак є ополоники, які не можна залишати в каструлі з першою стравою навіть на 5 хвилин.
До них належать пластик і дерево - на них особливо швидко скупчуються і поширюються бактерії, а відмити дочиста пластикові та дерев'яні ополоники дуже важко. Досвідчені кулінари взагалі не рекомендують ними користуватися, краще віддавати перевагу нержавіючій сталі, силікону або нейлону.