Розбираємося, чому суп варять без кришки, і як одна деталь може повністю зіпсувати смак страви.
Багато господинь упевнені, що варять суп правильно, хоча можуть припускатися помилки. Уся справа в тому, як саме ви готуєте перші страви: накриваєте каструлю кришкою чи ні. Від цього нюансу залежить і смак, і навар, і навіть час приготування. Давайте розберемося, чи потрібно закривати кришку під час варіння бульйону.
У досвідчених кухарів є простий секрет: вони готують суп, не накриваючи його кришкою. І що б вам не розповідали з приводу того, що зі страви випаровуються вітаміни, ця технологія перевірена роками. Річ у тім, що під час варіння з кришкою пара перетворюється на конденсат і стікає в каструлю - в результаті бульйон виходить каламутним.
Інша справа варити суп, не накриваючи кришкою:
Крім усього, приготування супу без кришки дає можливість розкритися спеціям. Якщо ж говорити про те, як суп уварюється швидше, під кришкою чи без неї, то, хоч як би дивно це не прозвучало, якраз без кришки.
Ще одне питання на порядку денному: суп має остигати з відкритою кришкою чи із закритою?
Правильно - з відкритою і знову-таки з тієї ж причини: щоб уникнути конденсату, який робить суп важким, а бульйон каламутним. Правило "нехай під кришкою настоїться" працює тільки, коли готуєте крем-суп.
Раніше ми розповідали, що робити, щоб квашена капуста не перекисла і не потемніла - як правильно її квасити.