Що можна посадити в городі в середині липня: 7 вдалих рослин

Які культури садять в липні і чому не варто розслаблятися на другому місяці літа - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Липень - екватор літа і, незважаючи на те, що головні городні роботи проводяться навесні, зараз все ще можна висадити кілька рослин і зібрати з них урожай. УНІАН розповість, що можна посадити в городі в середині липня і як правильно це робити.

Раніше ми складали докладний місячний посівний календар на липень 2022, щоб ви вибрали вдалі дати для роботи в саду.

Що можна посадити в городі в кінці липня і в середині

У другому місяці літа можна висадити безліч культур - в основному, це зелень і салатні овочі. Для таких цілей ідеально підходять грядки, що звільнилися від колишніх посадок. Також городники висаджують рослини, урожай з яких потрібно буде збирати восени.

Салат-латук, крес-салат і рукола

Такі салатні овочі можна висаджувати все літо - дозрівають вони швидко і дають регулярний урожай. Ці культури холодостійкі, тому засівати насінням грунт городники починають вже з весни, а потім кожні два тижні повторюють процедуру, щоб регулярно мати свіжу зелень до столу. Враховуйте, що серед різноманіття салатів все-таки є весняні, літні та осінні сорти. Літні вимагають висадки в добре зволожений грунт і регулярного поливу, інакше рослини будуть гірчити на смак.

Кріп

Його висаджують також з ранньої весни, а потім кожні 10-15 днів до самої осені. Грунт для посадки кропу повинен бути добре розпушений, а також розташовуватися під прямими сонячними променями. Найкраще насіння кропу замочити перед посадкою на 2-3 дні в гарячій воді, тоді перші сходи з'являться швидко. Якщо цього не робити, то розвиток рослини відбудеться на 13-18 добу після посадки.

Шпинат

Дана культура також дуже лояльна до температур - як тільки з землі сходить останній сніг, її вже можна висаджувати на городі. Крім того, шпинат сумісний майже з усіма іншими рослинами, тому він буде відмінним варіантом для висадки в міжряддя. З березня по липень шпинат сіють для використання зрілого листя, до середини серпня - заради молодого. У липні найкраще вибирати сорти, стійкі до стеблування, а висівати їх з інтервалом в 20-30 днів. 

Ріпа

Насіння цього овоча можна сіяти весь липень - тільки варто вибрати правильний сорт:

  • ранні - 45-60 днів від сходів до технічної стиглості;
  • середні - від 60 до 90 днів;
  • пізні - більше 90 днів.

Городники, які планують використовувати ріпу влітку, висівають її навесні, а ось урожай з насіння, посадженого в липні, можна буде зібрати ближче до осені і заготовити на зиму.

Буряк

Досвідчені садівники кажуть, що буряк найкраще сіяти тричі за сезон: навесні - для літнього споживання; в червні - для отримання великих коренеплодів, призначених для зимового зберігання, і в липні, щоб мати молодий буряк восени. Найбільш оптимальний варіант - вирощування буряка через розсаду, тоді перші сходи ви побачите швидше, ніж при будь-якому іншому методі.

Квасоля

У липні можна повторно висадити ранньостиглу квасолю, якщо вам потрібні не боби, а стручки. Навіть якщо раптом погода зміниться і врожаю ви не отримаєте, то гірше городу від цієї посадки не буде, адже квасоля - відмінний сидерат.

Капуста

Ранні сорти білокачанної капусти - ще один варіант для ваших порожніх грядок. Якщо у вас вже є середньостиглі і пізні сорти, то висаджувати ранні немає сенсу, але в разі, коли з пізніми сортами не склалося - цілком можна висадити літню розсаду. Термін її дозрівання - 50-55 днів.

Броколі - ще одна культура, яку активно висаджують в липні. Головне - не відкладати цей момент і встигнути до середини місяця. Тоді капуста витримає осінні заморозки і буде плодоносити до жовтня.

Також в липні можна висадити пекінську капусту, термін дозрівання якої дуже короткий - 50-60 днів. Це допоможе вам отримати урожай двічі за сезон, але якщо хочете вирощувати пекінську капусту, враховуйте її чутливість до світлового дня. Якщо день короткий - 12-14 годин, то відбувається зростання листя і зав'язування качана. При більш тривалому освітленні - 16-18 годин - починається необоротне формування квітконосу і, як наслідок, повністю втрачається урожай. 

Садівники і городники вважають, що висаджувати пекінську капусту потрібно не раніше 15 липня.

Вас також можуть зацікавити новини: