Ви могли й не здогадуватися, що не можна зберігати в морозилці деякі страви, яким, як спочатку здається, мінусова температура зовсім би і не нашкодила.
Люди часто вчаться методом спроб і помилок, але іноді краще все ж просто перейняти чужий досвід, наприклад, якщо йдеться про те, які продукти не можна заморожувати, - так можна заощадити і купу часу, і гроші.
У процесі заморозки в продуктах волога перетворюється в кристали, і через це руйнуються стінки клітин. Наслідки можна побачити наочно після того, як деякі продукти розморозити - замість чудово збережених можна отримати щось схоже на пюре.
УНІАН вирішив зібрати ТОП-20 продуктів і страв, які точно не варто відправляти в морозильну камеру. Ми вирішили розбити продукти на різні категорії - овочі, фрукти, зелень і готова їжа.
Іноді здається досить доцільним приготувати багато якоїсь їжі і заморозити, щоб в завантажений справами день просто дістати її і не морочитися щодо того, що ж буде на сніданок, обід чи вечерю. Але це працює не завжди. Виявилося, що не можна заморожувати в морозилці з продуктів "молочку", наприклад:
Наприклад, якщо покласти в холодильник бринзу, а потім розморозити, то замість звичного продукту можна отримати прісні грудочки.
Що не можна зберігати в морозилці з готових страв:
Якщо поставите в морозильник страви з желатином, то після розморожування можете отримати просто густу рідину.
Коли риба чи м'ясо вже розморозилися правильно (потрібно залишати їх під час розморожування в холодильнику), їх відразу ж варто приготувати. Краще не відкладати готування і не відправляти ці продукти знову в морозилку після розморожування, оскільки в них можуть розмножуватися різні бактерії, які здатні нашкодити людині.
Цілі овочі, які містять багато рідини, не потрібно морозити, оскільки після розморожування вони будуть зовсім не такими.
Що не можна заморожувати в морозилці з овочів:
Деякі господині радять дрібно нарізати водянисті овочі і після цього заморожувати, а додавати в страви без розморожування.
З фруктами ситуація така ж, як і з овочами, - цілими не варто морозити великі і соковиті плоди:
Якщо покладете яблуко в морозилку, то після розморожування можете отримати "пюрешку".
Деяка зелень відправляється в заморозку за такої умови - її дрібно нарізають, акуратно розкладають, а потім без розморожування додають в страви під час приготування. Наприклад, так можна зробити з кропом чи петрушкою. Однак є і рослини, які категорично морозити не можна:
Крім того, не варто класти в морозилку листя білокачанної капусти.
Раніше УНІАН писав, які фрукти і овочі не можна зберігати поруч.