Скільки варити молоду кукурудзу в каструлі, мультиварці та як готувати в мікрохвильовій печі, на грилі й у духовці, щоб вийшло шалено смачно.
Кукурудзу люблять майже всі, тому нізащо не пропускають сезону - щойно качани дозрівають, їх одразу готують і поїдають. Особливо завзяті "кукурузомани" примудряються навіть заморозити варену кукурудзу на зиму. Як правильно варити кукурудзу і яку краще брати, скільки готувати після закипання і чи потрібно солити - розповідаємо всі головні секрети соковитих і смачних качанів.
Щоб кукурудза вийшла соковитою, смачною та корисною, потрібно її правильно вибирати:
На запитання "Як довго варити кукурудзу?" немає єдиної відповіді - все залежить від сорту, ступеня зрілості, сорту, розміру качана і як ви її готуєте.
У середньому молоду кукурудзу в листі потрібно варити 10-20 хвилин після закипання. Через 10 хвилин кожні 5 хвилин слід перевіряти її готовність - за допомогою зубочистки або виделки. Якщо ж кукурудза вже зріла, то на її приготування може піти до 2 годин після закипання води.
Якою б не була кукурудза, є кілька загальних рекомендацій щодо варіння:
Секрет: щоб смак у кукурудзи став ніжнішим, покладіть у воду під час варки трохи цукру. Після варки злийте воду, а посуд із кукурудзою укутайте рушником і дайте їй дійти 30-60 хвилин - так вона стане соковитішою й ароматнішою.
Чи потрібно солити воду під час варіння кукурудзи? Не потрібно. Якщо відразу посолити, то кукурудза стане жорсткою. Солити краще вже зварену кукурудзу або за 5 хвилин до закінчення варки.
Кукурудзу можна готувати не тільки в каструлі, а й у мікрохвильовій печі, мультиварці або пароварці, духовці та на грилі.
Тут усе просто: качани кукурудзи варять на плиті, в листі або без, можна у воді, а можна в молоці - так вона буде соковитішою і вершковою на смак. Середній час варки - 25 хвилин з моменту закипання.
Качани слід порізати на шматочки, які поміщаються в чашу мультиварки. Залити водою і вибрати режим "Суп". Зверху можна вкрити помитим листям. Готувати (під кришкою) 15 хвилин з моменту закипання води, якщо кукурудза молода, і 30-40 хвилин - якщо зріла.
У мікрохвильовці найкраще готувати молоду кукурудзу. Качани перед цим потрібно почистити і потримати у воді близько 1 години. Потім загорнути в рукав для запікання або поліетиленовий пакет, зав'язати, зробити в ньому голкою або виделкою кілька отворів (для пари), готувати в жароміцному посуді на високій потужності 5-10 хвилин.
Покладіть качани у форму для запікання і готуйте від 40 хвилин до 2 годин, залежно від стиглості.
На мангалі кукурудзу можна готувати як цілою, так і шматочками - надіти на шампури й обсмажити.
Є інший варіант. Перед смаженням замочити на 15 хвилин у воді, потім очистити до половини (просто відвернути листя), змастити олією, посолити, загорнути і покласти на 5-7 хвилин на вугілля. Потім відкласти на край, накрити кришкою і витримати ще 15 хвилин.
Раніше ми розповідали, чи можна пити рослинне молоко кожен день.