Рослинне молоко - користь і шкода / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Рослинне молоко стає дедалі популярнішим. Воно не може замінити натуральне, але все ж корисне. Із чого його роблять, яке рослинне молоко краще, а коли його краще все-таки не пити - розповідаємо в матеріалі.

Що таке рослинне молоко і чим воно корисне

Рослинне молоко - це молоко рослинного походження. Отримують його з вівса, рису, маку, сої, горіхів кокоса, мигдалю, кеш'ю, фундука. Чим корисне рослинне молоко? На відміну від тваринного молока, воно не містить лактози - у цьому його основний плюс. Багато хто переходить на рослинне молоко саме через непереносимість лактози. 

Крім цього воно, за словами лікарів, сприятливо вплине на стан здоров'я шкіри людини і роботу травної системи. Також покращується загальне самопочуття та зникає важкість і дискомфорт, які часто бувають після вживання тваринного молока.

Відео дня

Яке молоко корисніше - коров'яче чи рослинне

Рослинне і коров'яче молоко - це два різні продукти, які не можна порівнювати, оскільки кожне з них корисне по-своєму. Яке молоко пити - це справа смаку або ж необхідності (наприклад, непереносимість лактози). Водночас лікарі наголошують, що рослинне молоко не може повністю замінити молоко тваринного походження в щоденному раціоні. Помірне вживання тваринного молока і кисломолочних продуктів зниженої жирності не сприяє розвитку надлишкової маси тіла, але водночас є гарною профілактикою полігіповітамінозів та остеопорозу. Тому виключати коров'яче молоко і кисломолочні продукти з раціону без медичних показань не слід.

Лікарі-педіатри категорично проти переведення дітей на рослинне молоко, якщо для цього немає підстав. Особливо небезпечно давати таке молоко дитині до трьох років - оскільки в рослинному молоці немає тваринного білка, воно може призвести до білкової недостатності та дефіциту кальцію, необхідного для розвитку кісток і м'язів, кровотворної системи.

Рослинне молоко - види і користь

Рослинне молоко-види / фото ua.depositphotos.com

Як уже говорилося, рослинне молоко може бути вівсяним, рисовим, соєвим і горіховим. Різні види молока корисні по-своєму, зупинимося на найпопулярніших:

  • мигдальне молоко - багате на рослинний білок, а також на калій і магній, що покращує роботу ШКТ;
  • вівсяне молоко - добре засвоюється організмом і нормалізує обмін речовин.
  • кокосове молоко - містить речовини, які допомагають у роботі з патогенною флорою;
  • рисове молоко - сприятливо впливає на роботу нервової системи, нормалізує травлення та має протизапальну дію.

Вегетаріанцям радять пити саме горіхове молоко - з мигдалю, кеш'ю, волоських горіхів чи фундука - містить більше білка, ніж молоко з вівса та рису. Але якщо є алергія на горіхи, то від горіхового краще відмовитися.

А ось найкраще рослинне молоко для кави - кокосове, оскільки воно більш жирне, ніж інші види.

Чи можна кип'ятити рослинне молоко

Рослинне молоко не радять піддавати термічній обробці - під впливом температури в ньому руйнуються корисні білки. Також таке молоко може згорнутися і втратити свій смак. 

Як зробити рослинне молоко в домашніх умовах

Відповідаючи на запитання: "Яке молоко найкорисніше?", відповідь однозначна - домашнє. Звісно, його можна купити, але куплене в магазині може виявитися не зовсім корисним: виробники часто додають у продукт різноманітні добавки, наприклад, емульгатори, поліпшувачі смаку, цукор, рослинні олії. Найменше зло, кажуть експерти - кокосове молоко, там найменше сторонніх інгредієнтів.

Як зробити рослинне молоко вдома: для цього потрібно замочити інгредієнти, подрібнити їх у блендері та профільтрувати. Можна приготувати рослинне молоко з маку або кокосової стружки.

Рослинне молоко з кокосової стружки

Інгредієнти:

  • кокосова стружка - 50 г;
  • вода - 1 л.

Промийте кокосову стружку і залийте водою. Перебийте в блендері протягом 5 хвилин. Процідіть і додайте мед за смаком.

Рослинне макове молоко

Інгредієнти:

  • мак - 100 г;
  • вода - 1 л.

Промийте мак, залийте водою і залиште на 1-2 години. Злийте воду, додайте 1 л води і пробийте мак із водою порціями протягом 5 хвилин. Процідіть і додайте мед за смаком.

Раніше ми розповідали, чому в спеку потрібно пити гарячий чай і який краще.

Вас також можуть зацікавити новини: