Як правильно використовувати спеції і приправи і навіщо взагалі вони потрібні в кулінарії - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Спеції, прянощі та приправи - це три різних визначення, необхідно правильно розуміти їх суть, щоб використовувати для приготування їжі потрібний товар.
З давніх-давен люди помітили, що деякі рослини мають яскраво виражений аромат, перетворюючи їжу на витвір мистецтва. Більш того, деякі прянощі можуть позитивно впливати на організм людини.
Раніше ми розповідали, чим корисні горіхи - ще один продукт, який додають в багато страв і славлять за дивовижні властивості.
Кулінарні пристрасті тих чи інших народів залежать від кліматичних умов, географічного положення і багатьох інших факторів. Першими використовувати прянощі почали жителі Азії - вони намагалися поліпшити невиразний смак рису.
В Індії мета була інша - через спеку їжа швидко псувалася, тому людям потрібен був надійний консервант. Саме таку роль зіграли спеції - завдяки гвоздиці, куркумі, кардамону, чорному перцю, мускатному горіху і гірчиці вдалося уникнути псування продуктів.
Таким чином південні і східні країни стали головними експортерами спецій. Шлях був довгим і неблизьким, оскільки північні поселення, де спецій не було взагалі, знаходилися мало не іншому кінці світу. Через це підвищувалася вартість спецій, буквально перетворюючи їх в золото. Саме тоді Христофор Колумб відкрив Америку - короткий шлях з Європи до Індії.
У повсякденному житті ми часто використовуємо три слова: спеції, приправи і прянощі. Синонімічне значення цих визначень помилково. УНІАН розібрався, що до чого:
Наші предки здавна вирощували на своїх грядках овочі, які потім додавали в страви: часник, ріпчасту цибулю, селеру, кріп, петрушку і багато інших. Такі добавки могли істотно вплинути на результат кулінарного процесу господині.
Мелені спеції додають не тільки у другі або перші страви, але і в десерти. Причому, в кожному регіоні свої звичаї: Франція популярна своїми емульсіями і соусами з в'язким ефектом. Основу такого соусу завжди складають борошно, масло, молоко і яйця - такий склад утримує аромат спецій.
У середземноморських, східних або кавказьких країнах більше люблять кисло-солодкі або кислі приправи - фруктові та овочеві соки або пюре, білі або червоні вина. Для того, щоб блюдо вийшло смачним, потрібно знати про те, як поєднувати спеції.
Пам'ятайте про те, що зберігати спеції, прянощі і приправи потрібно в герметично закритих банках далеко від сонячних променів.
Як ми вже говорили, прянощі зможуть не тільки поліпшити смак страви, але і благотворно вплинути на стан організму. Кожна спеція має різний вплив і набір мікроелементів в залежності від регіону, де вона росте.
Правильне вживання деяких спецій перешкоджає утворенню гнильних процесів в кишечнику, усуває бродіння, покращує метаболізм і допомагає шлунку краще засвоювати продукти. Якщо говорити конкретніше, то:
На своїй ділянці ви можете виростити часник, цибулю, петрушку, кріп, хрін або коріандр. Для вирощування базиліка, майорану або інших середземноморських прянощів потрібно більше сил - спеції потребують "тепличних" умов. Найбільш оптимальні способи зберігання прянощів: швидка заморозка, сушка або консервування.
Незважаючи на те, що прянощі вважаються унікальним продуктом, вони надають не тільки позитивний, але і негативний вплив на організм.
Обережно використовуйте спеції, якщо у вас спостерігаються будь-які захворювання шлунково-кишкового тракту і бронхіальна астма. Деякі спеції вживати взагалі не можна, наприклад:
Деякі приправи з яскраво вираженим смаком і ароматом викликають алергію, так що, уважно стежте за своїми відчуттями.
Вас також може зацікавити: