Учені з'ясували, на що варто звернути особливу увагу під час приготування пасти.
Багато людей, які готують для себе або своїх близьких, хоч раз замислювалися, як зробити так, щоб спагеті не злипалися під час варіння. Через це вони втрачають свій привабливий вигляд, а також їх складніше дістати і розкласти по тарілках.
Ми дізналися, що на це впливає і як варити спагеті в каструлі. Раніше ми розповідали, як варити пельмені, щоб вони не розварювалися.
Нове дослідження Лундського університету показує, що глютен відіграє важливу роль у збереженні цілісності спагеті під час варіння.
Лундський університет (Швеція) провів відповідне дослідження і дійшов висновку, що всьому виною глютен. Також відіграє важливу роль кількість солі, яку додають у воду.
Науковці використовували передові аналітичні методи, щоб вивчити внутрішню структуру куплених у магазині спагеті. Для цього придбали як звичайні, так і безглютенові. Виявилося, що для збереження структури пасти під час приготування потрібен глютен.
За словами старшого викладача хімії університету Андреа Скотті, у звичайних спагеті глютен виконує роль захисної сітки, яка зберігає крохмаль. А ось у безглютеновій продукції міститься штучна матриця, яка правильно працює тільки якщо дотримуватися всіх умов приготування. В іншому разі ця матриця руйнуватиметься.
За допомогою ренгтенівського випромінювання, а також маловуглового розсіювання нейтронів вченим вдалося вивчити продукти харчування на мікроскопічному рівні. Свої результати вони зіставляли з текстурою, глікемічним індексом і терміном придатності "піддослідного". Дослідникам також вдалося з'ясувати, як на кінцевий результат впливає кількість солі.
Так, якщо її буде забагато або процес варіння буде надто довгий, то тільки паста з нормальною кількістю глютену впорається з такими умовами. Ці два чинники впливають на мікроструктуру продукту.
Тому важливо не лише, скільки варити спагеті, а й кількість солі, яку додаєте у воду. Насправді в питанні часу варто орієнтуватися на інформацію на упаковці. Саме виробник найкраще розуміє склад свого продукту та правила його приготування.
Загалом час варіння спагеті зазвичай займає від 7 до 12 хвилин. Тому не варто тримати пасту в гарячій воді по 20 хвилин і довше. На кожні 100 грамів спагеті потрібно близько одного літра води, а тому краще спершу визначитися з кількістю продукту, а потім підібрати каструлю, яка вмістить потрібний об'єм води. Якщо говорити про сіль, то 10 грамів буде цілком достатньо.
З готових спагеті зливають воду, а ось промивати їх не потрібно. За бажанням можна додати в готову страву трохи рослинної або вершкової олії.