Як стерилізувати банки, щоб вони не вибухали разом із консервацією - дізнайтесь у матеріалі УНІАН.
Літо – сезон овочів, під час якого українці активно роблять заготовки на зиму. Для того, щоб ваша праця не пройшла даремно, важливо правильно стерилізувати банки, інакше вони вибухнуть і консервація зіпсується. УНІАН розповість як стерилізувати банки для зимових заготовок.
Раніше ми говорили про те, як готується овочева заправка на зиму.
Спочатку розповімо, чому взагалі закачування "вибухають". Це відбувається, тому що в банках спочатку є різні мікроорганізми. Якщо не провести стерилізацію, то вміст банки заграє, а кришка злетить.
Перед тим, як почати процес стерилізації, перевіряємо ємності на наявність відколів. Врахуйте, що для консервації підходять тільки цілі банки без пошкоджень. Не можна використовувати нерівні кришки з іржею або подряпинами.
Візьміть чисту губку і акуратно промийте банки і кришки. Кращі варіанти - це натуральний миючий засіб, гірчичний порошок, сода або господарське мило. Звичайні чистячі, яких багато в будь-якому магазині, не підходять - в них занадто багато "хімії", а відмити її непросто.
Наповнюємо каструлю водою приблизно на половину і чекаємо, поки закипить. Кладемо кришки в каструлю, а зверху ставимо друшляк, сито або грати. На них викладаємо сухі банки шийкою вниз.
В якості альтернативи можна використовувати спеціальний стерилізатор. Це пристосування виглядає, як плоска кришка з одним або декількома отворами. У них і вставляються банки.
Час стерилізації залежить від розміру банки:
Сигнал того, що банки простерилізовані - наявність великих крапель всередині судини.
Знімаємо банки і ставимо їх на сухий рушник шийкою вниз. Виймаємо кришки з окропу і теж кладемо на рушник внутрішньою стороною вниз. Пам'ятайте, що перед початком консервації банки і кришки повинні бути повністю сухими.
Є другий варіант: ставимо банки шийкою вниз у велику каструлю, а поруч кладемо кришки. Якщо банки не поміщаються, то можна їх покласти горизонтально. Наливаємо воду в каструлю так, щоб вона покривала горлечко банок. Чекаємо, поки вода закипить, і стерилізуємо банки 15-20 хв. В кінці ставимо їх на сухий рушник.
Ставимо банки на деко або решітку в холодну духовку. Можна шийкою вниз або вгору - це значення не має. Чекати, поки вони висохнуть, теж не потрібно - відразу після миття відправляйте в духову шафу.
Читайте такожАроматне полуничне варення: рецепти ласощі на зиму
Вимикаємо духовку і чекаємо, поки банки охолонуть. Дістаємо їх звідти, обертаючи сухим рушником. Якщо взяти мокре, то банки лопнуть від перепаду температури.
ВАЖЛИВО: у духовку можна класти кришки, що закручуються, а ті, що з гумками - не можна, так як вони можуть розплавитися. Краще прокип'ятити їх у воді 10-15 хвилин.
Наливаємо в чайник воду і чекаємо, поки вона закипить. Якщо дозволяє конструкція чайника, кладемо всередину кришки. Ті господині, у кого так зробити не вийде, можуть простерилізувати кришки окремо.
Банку миємо, чекаємо, поки висохне, і ставимо в отвір чайника шийкою вниз. Якщо банка маленька, то можна повісити її на носик.
Рекомендації по часу стерилізації такі ж, як в способі з каструлею. В кінці просушуємо банки і кришки на сухому рушнику.
Наповнюємо чашу мультиварки або пароварки водою, кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування на пару і ставимо банки вертикально шийкою вниз.
Включаємо техніку і встановлюємо режим "Варіння на пару". Після того, як вода закипить, час стерилізації має бути таким же, як в способах з каструлею і чайником. В кінці просушуємо банки і кришки на сухому рушнику.
Наливаємо в банки 1-2 см води і ставимо в мікрохвильовку. Встановлюємо максимальну потужність і час 3-5 хвилин. Чекаємо, поки закипить вода, а всередині банки утворяться великі краплі. Зливаємо воду, просушуємо банки шийкою вниз на сухому рушнику.
Пам'ятайте про те, що в мікрохвильовці не можна стерилізувати кришки.