Чи можна виростити авокадо в домашніх умовах: поради та техніка

Чи буде плодоносити авокадо з кісточки і як самостійно виростити таке дерево - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Авокадо - це корисний фрукт, який, найчастіше, купують влітку - так більше шансів купити стиглий плід. Він містить величезну кількість корисних речовин - про це ми говорили разом з розповіддю про те, як їсти авокадо і що приготувати з авокадо.

Сьогодні поділимося порадами, як виростити авокадо з плодами в домашніх умовах.

Як виростити авокадо з очищеної кісточки 

Для початку, нам потрібно купити стиглий плід. Він повинен бути темно-зеленого кольору і м'який на дотик. Якщо не можете знайти стиглий, то беріть недозрілий і покладіть його на пару днів разом з бананами і яблуками - він швидко дозріє. Коли плід буде готовий, акуратно розріжте його на дві половинки, дістаньте кісточку і промийте її під теплою водою.

Як виростити дерево авокадо з кісточки

Ті, хто вже коли-небудь вирощував авокадо, знають, що існує два надійних варіанти, як виростити у себе вдома таке дерево.

Варіант 1

Візьміть шило або гострий ніж і зробіть в авокадо 4 отвори по 2-3 мм, в них вставте зубочистки. Налийте в стакан відфільтровану воду і розмістіть кісточку на зубочистках так, щоб тупий край її був опущений в воду. 

Кількість рідини в склянці потрібно підтримувати на одному і тому ж рівні, а також міняти раз в кілька днів. Головне - місця проколів кісточки не повинні намокати.

Стакан з авокадо повинен стояти на підвіконні під променями сонця, а перший корінь ви побачите через два тижні або місяць. Коли він буде 3-4 см в довжину, дістаньте зубочистки з кісточки і пересадіть її в землю.

Варіант 2

Візьміть пластиковий або керамічний горщик з дренажними отворами на дні, засипте туди суміш землі для кімнатних рослин, піску і торфу, а потім посадіть кісточку так, щоб 2\3 її залишалися на поверхні. Поливайте саджанець кожні 2-3 дні, через кілька місяців побачите перші паростки.

Як доглядати за авокадо в горщику

Якщо ви пересаджували кісточку з води в горщик, то поставте його в тепле і світле місце. Влітку поливайте кожні 3-4 дні, а в холодну пору року - 1 раз в тиждень. У тінь рослину краще не прибирати, інакше вона буде погано розвиватися. 

Не допускайте пересихання землі або самої рослини - регулярно зволожуйте грунт і обприскуйте саджанець. Якщо у вас в кімнаті занадто душно, то поставте поруч з горщиком зволожувач повітря.

У перші кілька місяців авокадо буде рости швидко - до 50 см, а потім зупиниться. Тоді її треба прищипнуть і повторити це, коли на пагоні буде більше 6-8 листочків. Влітку авокадо краще залишати на вулиці, але пам'ятайте, що якщо температура опуститься нижче +10°С, то обов'язково потрібно занести рослину в приміщення.

Чим підгодувати авокадо в домашніх умовах

Добрива - ще один важливий етап вирощування авокадо. Влітку рослину потрібно підгодовувати 1-2 рази на місяць складами для кімнатних рослин. Також авокадо потрібно пересаджувати: перші 5 років - щороку, а потім раз на два роки, вибираючи горщики більшого розміру.

Через 5-6 років при правильному догляді дерево почне цвісти. При появі квітів запилюйте їх - проводьте по бутонах м'яким пензликом або ватним диском. Інструмент не міняйте і повторюйте процедуру кілька разів. Якщо експеримент провалиться, не турбуйтеся і дочекайтеся наступного періоду цвітіння.

Вас також можуть зацікавити новини: