Почнемо з того, що авокадо - це, все-таки, фрукт. Через схожість смаків його порівнюють з баклажанами, називаючи овочем. Але ви так не робіть, це неправильно. Сьогодні ми розбираємося, кому можна вживати авокадо, а кому варто від нього відмовитися, а також пропонуємо чудові сніданки з авокадо.
Користь авокадо - чому варто купити фрукт
У їжу прийнято вживати тільки м'якоть. Вона вважається джерелом корисних речовин і містить:
- вітаміни А, В, Е, С, К і фолієву кислоту;
- мінерали: кальцій, фосфор, калій, залізо, натрій, мідь, йод, магній і безліч інших;
- мононенасичені жири.
Завдяки останньому пункту авокадо рекомендований для тих людей, що худнуть, незважаючи на свою високу калорійність (на 100 гр - 200 ккал). До речі, фрукт не містить холестерин.
Також авокадо необхідний людям із захворюваннями серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Він благотворно впливає на нервову систему, зменшує відчуття втоми і сонливості. Покращує загальний стан організму.
Шкода авокадо - кому протипоказано
Дієтологи попереджають - шкірка і кісточки досить токсичні, до того ж, специфічний склад авокадо може викликати алергію. Це причина, по якій вводити фрукт в раціон потрібно поступово.
Читайте такожКава захищає від розвитку смертельно небезпечної аритмії - вченіЯкщо ви раніше ніколи не їли авокадо, то і м'якоть вживати потрібно в міру через велику кількість жирів.
Категорично заборонений фрукт людям з хворобами печінки і шлунково-кишкового тракту. Обережно поставитися до такого плоду радять годуючим мамам, а також тим, у кого діагностовано цукровий діабет.
Також можлива індивідуальна непереносимість авокадо. Якщо помітили погіршення самопочуття - відмовтеся від фрукта.
Як вибрати авокадо - на що звертати увагу в магазині
Незалежно від того, для якої страви ви купуєте авокадо, звертайте увагу на важливі ознаки.
Стигле авокадо:
- при натисканні з'являється невелика вм'ятина;
- м'якоть яскраво-зеленого кольору;
- якщо потрясти плід, то можна почути звук кісточки.
Нестигле авокадо:
- при натисканні утворилася вм'ятина величезних розмірів або її немає взагалі;
- плід за структурою дуже твердий;
- м'якоть з жовтизною;
- якщо потрясти плід, то звуку кісточки не чути.