Спробуйте засолити рибу вдома один раз - і ви не захочете її купувати.
Зазвичай ми купуємо слабосолену червону рибу: чи то звикли так робити, чи то немає часу готувати. Хоча найчастіше просто не знаємо, як засолити рибу вдома. УНІАН розповідає, який посол вибрати і як правильно засолити червону рибу, аби вона вийшла смачнішою за магазинну.
Раніше ми розповідали, як варити м'ясо і рибу правильно.
Засолити можна будь-яку рибу - сьомгу, форель, горбушу, кету - це залежить від ваших уподобань. Якщо любите рибу жирнішу, з маслянистим м'ясом - беріть сьомгу і форель, у горбуші і кети - м'ясо нежирне, навіть сухувате.
Солити можна як цілу рибу, так і філе. Простіше, та й дешевше, купити філе риби на шкірі, і не возитися з обробкою. Тут є важливий момент: філе без шкіри для засолки не підійде.
Не обов'язково, щоб риба була свіжою, можна посолити і заморожену, тільки перед засолюванням її потрібно розморозити через холодильник. Вибираючи заморожену рибу, стежте, щоб на ній не було льоду й вона була природного кольору.
Є два способи посолу риби: сухий і мокрий.
Сухий посол - класичний спосіб. Для нього використовують тільки сухі інгредієнти: сіль, цукор, спеції. Ними натирають рибу, складають її в посуд і відправляють під гніт. Як варіант, рибу можна загорнути у фольгу або плівку.
Іноді в сухому посолі можуть використовувати рідкі компоненти: наприклад, замість цукру додають апельсиновий сік.
Для сухого засолу беруть 2 ст.л. солі й 1 ст. л. цукру на 1 кг філе. За бажанням можна додати чорний мелений або білий перець, кріп.
Процес посолу займає мінімум 12 годин, але якщо ви хочете отримати більш солону рибу, залиште її на добу.
Мокрий посол - це спосіб, коли рибу заливають розсолом (вода + сіль + цукор). Іноді цукор замінюють медом, тоді смак риби виходить більш ніжним.
Готувати в розсолі особливо добре нежирну рибу - горбушу, кету. До речі, саме цей спосіб використовується для швидкої засолки риби шматочками.
Для розсолу на 1 л води беруть 3 ст.л. солі й 1 ст. л. цукру. Можна додати за бажанням лавровий перець, горошини запашного або чорного перцю, гвоздику. Розсіл потрібно довести до кипіння, а потім дати йому охолонути.
Рибу в розсолі потрібно залишити мінімум на 6 годин, можна і довше, залежно від розміру шматка і ваших смакових уподобань.
Рибу потрібно нарізати тонкими скибочками (близько 5 мм), залити розсолом на 1-2 години. Потім дістати рибу з розсолу, змастити олією і залишити в холодильнику ще на годину.
І ще кілька правил засолювання, яких ми радимо дотримуватися:
Професійні кухарі не радять зберігати малосольну рибу довше. Краще готувати її невеликими порціями, а при потребі знову посолити.