11 лютого 2023 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

11 лютого - 42-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 323 дні. У XX і XXI століттях цей день відповідає 29 січня Юліанського календаря.

Цього дня у світі відзначаються День народження пароплава, Проводи готівки, Всесвітній день хворого, Міжнародний день жінок і дівчаток у науці, Європейський день номера екстреного виклику (European 112 Day).

У США - День професійних спортивних дружин, День "Заведи собі друга", День гітари, День білої футболки, День "Будьте електрифіковані", День бабусиних досягнень, День "Не плач через пролите молоко", День "Даруйте сердечка", День винахідників, День м'ятних коржів, у Польщі - День підгодівлі лісових звірів, у Вірменії - День добрих справ і національного боргу "Вардананц", в Японії - День заснування держави, у Камеруні - День молоді, у Ватикані - День підписання Латеранських угод, в Азербайджані - День працівників податкової служби, у Данії - День штурму Копенгагена, у Ліберії - День збройних сил, в Ємені - Національний день, на Філіппінах - День Евеліо Хав'єра.

Пам'ятні дати 11 лютого, річниці та події

У 1809 році американський інженер і винахідник Роберт Фултон запатентував пароплав. Вважається, що першим ідею створення пароплава висунув французький фізик Дені Папен, який експериментував з моделлю парового двигуна у 17 столітті, приблизно за 90 років до появи парової машини конструкції Джеймса Ватта. У 1707 році Папен спроектував судно з паровим двигуном і гребними колесами. Через 30 років досліди Папена продовжив англієць Джонатан Халлс. Його перший експеримент закінчився плачевно: двигун виявився настільки важким, що паровий буксир просто затонув. Справжнього успіху винахідникам вдалося домогтися тільки на початку 19 століття.

У 1802 році шотландець Вільям Саймінгтон продемонстрував пароплав "Шарлотта Дундас", а ще через п'ять років американець Роберт Фултон побудував "Клермонт" – перший пароплав, який почав виконувати регулярні комерційні рейси. Газети писали, що багато човнярів з жаху закривали очі, коли "чудовисько Фултона", що вивергало вогонь і дим, рухалося Гудзоном проти вітру й течії. А 11 лютого 1809 року Фултон запатентував конструкцію "Клермонта" та увійшов в історію як винахідник пароплава. Незадовго до смерті він спроектував військовий корабель із паровим двигуном "Фултон Перший", також відомий під назвою "Демологос".

У 1929 році Ватикан став суверенною державою в результаті Латеранських угод, підписаних 11 лютого. Латеранські угоди включають систему договорів між італійською державою і Святим Престолом про правове врегулювання їхніх взаємин. Ватикан - карликова держава, найменша в світі, розташована у Римі, столиці Італії. У міжнародному праві Ватикан - лише територія, на якій розташований один із головних адміністративних органів католицької церкви - Святий Престол (збірна назва Папи і Римської Курії). Посольства інших країн акредитуються не при Ватикані, а при Святому Престолі.

Читайте такожСтрітення Господнє 2022: дата, історія, традиції та заборони святаЗначну частину території займає собор святого Петра та однойменна площа, що є центром поклоніння католиків усього світу. Практично весь периметр країни (близько 3200 метрів) обмежений стіною, що запобігає незаконним проникненням. Держава бере свою назву від Ватиканського пагорба, на якому вона й розташована. У давнину жерці етрусків, а пізніше римлян, передбачали на цьому пагорбі майбутнє, і, мабуть, через це пагорб й отримав своє ім'я - "vaticinia", що латиною означає "передбачення". Сьогодні Ватикан є абсолютною теократичною монархією, на чолі якої стоїть Папа Римський. Його обирають на довічний термін шляхом таємного голосування, на конклаві - зборах колегії кардиналів - вищих ієрархів Римсько-католицької церкви. Для обрання на папський престол кандидату необхідно отримати не менш як дві третини голосів. Вищими консультативними органами є Вселенський собор Римсько-католицької церкви, колегія кардиналів та єпископський синод. Адміністративне управління державними справами здійснює Римська курія, що складається з дев'яти конгрегацій (духовних відомств), трьох трибуналів, папських комісій та інших відомств.

Армія Ватикану складається з 110 швейцарських гвардійців та є найменшою у світі. Після військової реформи 1970 року, здійсненої Папою Павлом VI, ця гвардія залишилася єдиним Збройним підрозділом у Ватикані, що зберіг військові функції. Озброєні середньовічними алебардами, шпагами і пістолетами, гвардійці одягнені в ошатні костюми, створені, за однією з версій, за ескізами Мікеланджело Буонарроті.

У 1938 році BBC Television випустила на екрани першу науково-фантастичну телепередачу за мотивами науково-фантастичної п'єси, написаної Карелом Чапеком "R. U. R.".

Читайте такожКоли починаються пости в 2022 році: графік і рекомендації по харчуваннюУ 1956 році відбувся перший політ військово-транспортного літака Ан-8 під керуванням льотчиків-випробувачів Я. І. Вернікова (командир) і В. П. Васіна (другий пілот) з аеродрому Святошино у Києві.

У 1970 році був виведений на орбіту перший японський штучний супутник Землі "Осумі".

У 1978 році в Китаї була скасована заборона на читання книг Аристотеля, Шекспіра і Діккенса.

У 1991 році в Гаазі була створена Організація націй і народів, які не мають представництва.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 11 лютого вшановує пам'ять єпископа Лаврентія Печерського. У народі день назвали "Лаврентьєв", "Биття морозне".

Що сьогодні не можна робити

Не можна сьогодні їсти м'ясо та молочні продукти. Тобто, бажано, щоб день був пісним. А рибу їсти можна, і якщо поділити її на стільки шматочків, скільки людей сидять за столом, то будете жити в мирі й добробуті. 

Прикмети на 11 лютого    

  • мороз - у серпні буде дуже спекотно; 
  • сильний вітер - рік буде дощовим;
  • якщо місяць червоний - до сильного вітру. 

11 лютого іменини 

Іменини у Герасима, Ігнатія, Романа, Дмитра, Костянтина та Івана.

Вас також можуть зацікавити новини: