Стрітення історія свята / фото ioamogesu.com

Стрітення Господнє щорічно відзначається 15 лютогоза старим стилем. Цей день відноситься до дводесятих свят, які присвячені Христу і подіям з його життя. Назва свята перекладається як "зустріч", бо в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти. У народі 15 лютого пов'язують із зустріччю зими і весни.

За сучасним григоріанським календарем Стрітення відзначають 2 лютого. УНІАН розповість історію та суть цього свята, а також назве головні звичаї.

Історія Стрітення Господнього

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський розповідає, що 15 лютого відзначається зустріч Христа с людством. У цей день  Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям Ісусом в храм, щоб принести Богу подяку за первістка.

Відео дня

В храмі їх зустрів Симеон Богоприємець. Він уособлює людство, тому що він чекав пришестя Христа, і він вже згідно із переданням жив близько 300 років. Він бере немовля на руки та помирає. У немовляті Ісусі Симеон відразу визнав Месію. Праведний Симон вважається свідком Божественного походження Христа.

Традиції на Стрітення Господнє

Що не можна робити в Стрітення / фото azbyka.ru

За словами Ігоря Козловського, цей день для слов'ян символізував прихід весни. На Стрітення проводили ворожіння: виставляли на вулицю тарілку із зерном на ніч і чекали, якщо зранку на зерні буде роса, - буде врожай, якщо зерно буде сухе  – то буде поганий врожай.

Святили також воду і свічки. Свічки мали лікувальную силу. Їх використовували у різних обрядах, освячували дім. Святу воду використовують для зняття пристріту і лікування важко хворих. 

Сьогодні потрібно пробачити всі образи, повернути борги. Після свята займаються весняними справами - переганяють худобу, білять дерева, готуються до посіву. 

Вас також можуть зацікавити новини: